Lehti 15-16: Ajan­kohtai­sta 15-16/2004 vsk 59 s. 1620 - 1621

Klamydian torjuntaohjelma pikaisesti pystyyn

Klamydiatartunnat ovat lisääntyneet Suomessa vuodesta 1995 lähtien. Klamydiaa esiintyy yhä enemmän nuorilla, alle 20-vuotiailla naisilla. Valtaosa tartunnan saaneista henkilöistä on oireettomia, ja he tartuttavat tautia eteenpäin uusissa seksisuhteissaan. Klamydian diagnostisoimiseksi on luotettava testi, ja hoito sujuu helposti kerta-annoksella atsitromysiiniä. Kynnyskysymys onkin se, kuinka ihmiset motivoidaan käymään testeissä.

Ulla Toikkanen

Nuorten naisten riskikäyttäytyminen on lisääntynyt selvästi. Alle 29-vuotiaat naiset eivät huolehdi raskauden ja sukupuolitautien ehkäisystä, vaikka heidän seksikumppaniensa määrä on kasvanut.

- Vähän yli puolet nuorista naisista käyttää e-pillereitä, muilla taas ei ole mitään ehkäisykeinoa. Nuorilla naisilla ilmenee toistuvia klamydiatartuntoja, kertoo erikoislääkäri, LT Eija Hiltunen-Back Iho- ja allergiasairaalasta.

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana klamydiasta on tullut yleisin bakteerin aiheuttama sukupuolitauti. Klamydiainfektio voi aiheuttaa miehillä virtsakirvelyä ja vuotoa virtsaputkista, naisilla tihentynyttä virtsaamisen tarvetta, epänormaalia valkovuotoa ja välivuotoja. Klamydiainfektion itämisaika on 7-14 vuorokautta seksikontaktista. Suuri osa tartunnan saaneista on kuitenkin oireettomia.

Klamydian seurauksina esiintyy sisäsynnytintulehduksia, jotka voivat johtaa hedelmättömyyteen tai kohdun ulkopuolisiin raskauksiin. Hoitamaton klamydia saattaa aiheuttaa myös perihepatiittia, lisäkivestulehduksia ja reaktiivisia niveltulehduksia.

Mars testeihin!

Klamydiatartuntoja oli vuonna 1994 hieman yli 8000, kun taas vuosina 1998-99 niitä ilmeni noin 10600. Tartuntojen huippuvuosi oli 2002, jolloin niiden määrä oli yli 13600. Viime vuonna klamydiatartuntoja esiintyi hieman alle 13 000, miehillä vajaat 5000 ja naisilla vähän alle 8000. Tartunnan saaneista naisista oli alle 20-vuotiaita 36 prosenttia, miehistä 14 prosenttia.

Miehet saavat klamydiatartunnan useimmiten tilapäiseltä seksikumppanilta, naiset puolestaan vakituiselta partnerilta. Noin 5-10 prosenttia klamydiatartunnoista on tuliaisia ulkomailta: naiset saavat tartuntoja etelänmatkoillaan, miehet taas Virossa ja Venäjällä. Viive tartunnoista tutkimuksiin on 4-5 viikkoa.

Hiltunen-Back korostaa, että tartunnan jäljitys on tärkeä osa hoitoa.

- Potilasta pitää motivoida kertomaan tartunnasta muille altistuneille.

Klamydian hoidon kulmakivet ovat helppoja. Visaisempi kysymys on se, kuinka ihmiset saadaan testeihin.

- Ensivirtsanäytetutkimus on potilasystävällinen ja luotettava. Testi voidaan ottaa myös muualla kuin laboratoriossa. Potilaiden itse ottamat näytteet ovat varmasti tulevaisuutta.

Lue myös

- Atsitromysiinin kerta-annoshoito lisää hoitomyöntyvyyttä. Tutkimus ja hoito ovat potilaalle maksuttomia kunnallisissa hoitopaikoissa.

Nuorten seksuaaliterveyspalvelut riittämättömiä

Eija Hiltunen-Back peräänkuuluttaa toimintaohjelmaa klamydian torjumiseksi.

- Klamydian seulonnassa on tietysti kyse rahasta. Nyt täytyisi keskustella siitä, ketä pitäisi seuloa ja missä. Pitäisikö klamydiaa seuloa esimerkiksi koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa, kutsuntojen yhteydessä ja äitiysneuvoloissa?

Nuorten seksuaaliterveyspalveluja on vähennetty viime vuosina, vaikka ennaltaehkäisevän neuvonnan merkitys on suuri.

- Ei todellakaan riitä, että kouluterveydenhoitajalla on vastaanotto kerran viikossa, Hiltunen-Back muistuttaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030