Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/2004 vsk 59 s. 3015

Kolesterolilääkitykseen seulotaan nyt korkean riskin potilaita

Ulla Järvi

Lääkärit vaativat, että kaikkien kolesterolin pitäisi olla alle viisi.

Kansan enemmistö aiotaan panna syömään kolesterolilääkkeitä.

Tällaisia virhetulkintoja pelkäsi kuulevansa dyslipidemioiden Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja Matti Tikkanen sen jälkeen kun suositus julkistettiin viikko sitten.

Jälleen kerran Tikkanen työryhmineen sai muistuttaa, että lääkehoitoa suositellaan vain korkean riskin potilaille, jos mikään muu ei auta.

- Eivätkä lääkärit vaadi, että kaikkien pitäisi päästä alle viiden kolesterolitason yhtä vähän kuin vaadimme, että kaikkien pitäisi olla ihannepainoisia, huomautti Tikkanen.

Nelisen vuotta ja tuhansia sivuja tutkimusraportteja kuluttanut Käypä hoito -työryhmä korostaa nyt ennen kaikkea riski-ihmisten seulontaa ja heidän hoito-otteensa tiukentamista.

Käypä hoito -päätoimittaja Eeva Ketola muistuttaa, että veren rasva-ainepitoisuudet ovat koholla valtaosalla väestöstä. Yli viiden kokonaiskolesterolipitoisuudet mitataan 70-80 prosentilla suomalaisista. Kuitenkin suuren riskin ryhmään kuuluu alle kymmenen prosenttia 25-74-vuotiaista naisista ja alle 55-vuotiaista miehistä. Sen sijaan 55-64-vuotiaista miehistä jo kolmannes ja sitä vanhemmista peräti puolet kuuluu korkean riskin ryhmään.

Eri tutkimuksissa on todettu, että merkittävä osa suomalaisista korkean riskinkään ihmisistä ei ole hoidossa; huomattava osa heistä ei edes tiedä kolesterolilukemaansa.

Taulukolla tai ilman

- Tutkimustieto osoittaa, että suuren valtimotautiriskin ryhmään kuuluvat potilaat hyötyvät lipidilääkityksestä, muistuttaa Matti Tikkanen.

Heitä ovat sepelvaltimo-, aivovaltimo- tai perifeeriseen valtimotautiin sairastuneet ja tyypin 2 diabeetikot sekä mikroalbuminuriasta kärsivät tyypin 1 diabeetikot.

Suuren riskin ryhmään kuuluvat myös ne ihmiset, joilla on useita tai yksikin voimakasasteinen riskitekijä.

Tikkanen toteaa, että SCORE-taulukot ovat käyttökelpoinen apuri henkilökohtaisen riskin arvioinnissa. Oireettoman, näennäisesti terveen ihmisen riskipisteitä voi toki määritellä kliinisten tietojen ja laboratoriotutkimuksiin perustuenkin.

Lue myös

- On hyvä muistaa, että ihminen kuuluu suuren riskin ryhmään, jos hänellä on yksikin seuraavista: lähisukulaisen varhainen sepelvaltimotauti, familiaalinen hyperkolesterolemia tai muu perinnöllinen dyslipidemia tai LDL-kolesterolipitoisuus on yli 6,0 mmol/l.

Matti Tikkanen muistuttaa myös, että suuren riskin yksilöillä LDL-kolesterolin tavoitearvo on alle 2,5 ja kokonaiskolesterolin 4,5.

Dosentti Timo Strandberg korostaa hänkin kokonaisriskin arviointia ja elämäntapojen muutoksiin kannustamista ennen pilleripurkin avaamista.

- Tärkeää on kuitenkin huomata se, että esimerkiksi suuressa HPS-tutkimuksessa (Heart Protection Study) statiinihoidon hyöty todettiin riippumattomaksi lähtövaiheen kolesterolitasosta. Hyöty näkyi suuren riskin potilailla, vaikka heidän kolesterolitasonsa olisivatkin olleet suhteellisen alhaisia, Strandberg huomauttaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030