Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2004 vsk 59 s. 4575

Kollegan ongelmaa katsotaan yhä harvemmin sormien läpi

Liisa Koivula

Terveydenhuollon henkilökunta tekee entistä useammin toisistaan ilmoituksia Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselle TEO:lle. TEO:lla ei ole tämänsisältöisistä ilmoituksista tilastoja erikseen, mutta apulaisjohtaja Pirjo Pennanen vahvistaa, että esimerkiksi lääkärin toisesta lääkäristä tekemä ilmoitus ei enää ole takavuosien tapaan suuri harvinaisuus.

- Noin 60 prosenttia meille tehdyistä valvontailmoituksista koskee PKV-lääkkeiden määräämisasioita ja niitä tulee pääasiassa apteekeista. Lopussa 40 prosentissa on myös ilmoituksia, joita terveydenhuollossa työskentelevät ovat tehneet toisistaan, Pennanen kertoo.

Ilmoitus on tiedoksianto TEO:lle ja se voidaan tehdä myös nimettömänä. Kantelusta ilmoitus eroaa siten, että ilmoituksen tekijä ei saa ilmoitukseensa vastausta, kantelun tekijä saa.

Jos ilmoitus arvioidaan TEO:ssa asialliseksi, se johtaa selvityksiin, jotka vievät muutamasta kuukaudesta noin vuoteen.

- Meille tehdään joskus harvoin ilkeämielisiä ilmoituksia, joiden tarkoitus on esimerkiksi avioerotilanteessa tehdä hallaa toiselle, Pennanen toteaa.

Aiheelliseksi osoittautuva ilmoitus voi johtaa valvontatoimiin, joiden vakavuus vaihtelee huomautuksesta oikeudenmenetyksiin. Vuonna 2003 TEO:ssa tuli vireille 179 uutta valvontailmoitusta. Vuonna 1993 ilmoituksia tehtiin satakunta.

Pirjo Pennanen arvelee, että terveydenhuollon yleisen läpinäkyvyyden lisääntyminen on muuttanut sitä, kuinka pitkälle alalla ollaan valmiita katsomaan läpi henkilökunnan ammattitaidon puutteita, väärinkäytöksiä tai riippuvuusongelmia. Valmius painaa villaisella on vähentynyt ja uskallus tarttua asioihin kasvanut.

Lue myös

- Kollegiaalisuutta ei enää käytetä väärin, vaan ymmärretään, että ammattihenkilön omankaan edun mukaista ei ole piilotella mahdollista ongelmaa. Päinvastoin, esimerkiksi päihderiippuvuus voi vaarantaa potilasturvallisuuden ja johtaa tapahtumiin, jotka voivat tuottaa peruuttamatonta vahinkoa kaikille asianosaisille, Pennanen toteaa. Hän muistuttaa, että terveydenhuollon työnantajankin on hankala väistää ilmoitusvelvollisuuttaan.

- Juuri työantajanhan on valvottava, että työntekijät ovat taidoiltaan ja toimintakyvyltään tehtäviensä tasalla.

Pennanen muistuttaa, että kun mielenterveys- ja päihdeongelmat kasvavat koko väestössä, koskee kasvu myös terveydenhuollon ammattilaisia. TEO:ssa on havaittu, että jos esimerkiksi lääkärin lääkkeiden- tai alkoholinkäyttö on karannut käsistä, valvontailmoitus ja TEO:n välintulo voivat olla tälle riittävän jykeviä pysäyttäjiä.

- On meille sanottu niinkin, että oli se hyvä asia, että tulitte väliin ja kierre saatiin poikki.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030