Lehti 33: Ajan­kohtai­sta 33/2005 vsk 60 s. 3110

Kristian Wahlbeck esittää depressiohoitajien kouluttamista

Ulla Järvi

Viime vuonna mielenterveyseläkettä sai 78 650 suomalaista. Viime vuonna alkaneista uusista yksityisen sektorin mielenterveyseläkkeistä yli puolet johtui masennuksesta.

- Masennuksen hoito ei ole parhaalla mahdollisella tolalla. Psykiatrien varaan ei masentuneiden potilaiden hoitoa voi perustaa, sillä heitä on avohoidossa aivan liian vähän. Yksi askel eteenpäin voisi olla depressiohoitajien kouluttaminen terveyskeskuksiin, esittää Stakesin tutkimusprofessori Kristian Wahlbeck viimeisimmässä Dialogi-lehdessä (5/2005).

Wahlbeck huomauttaa, että masennus on yhtä iso kansansairaus kuin esimerkiksi diabetes, ja diabeteshoitajia on terveyskeskuksissa ollut pitkään.

Hän muistuttaa, että masennusta hoidetaan tutkimusten mukaan parhaiten lääkehoidon ja keskusteluhoidon yhdistelmällä. Masennuslääkkeiden käyttö onkin viisinkertaistunut 1990-luvun alkuun verrattuna.

Lue myös

Keskusteluhoitoon eivät psykiatrien resurssit nykytilanteessa kuitenkaan riitä. Wahlbeck huomauttaakin, että pahimmassa tapauksessa potilaalle kirjoitetaan resepti ilman neuvontaa tai keskusteluhoitoa. Potilas eristyy kotiinsa, kärsii entistä useammin myös päihderiippuvuudesta ja eristyy pian työelämästä. Tilanne päästetään kroonistumaan, ja käytännössä jäljelle jää vain eläkeratkaisu.

Viime vuosikymmenen lopulla tehty seurantatutkimus osoitti, että pitkältä, noin puolen vuoden sairauslomalta, palaa vain joka toinen masennuspotilas.

Mielenterveyshäiriöiden osuus uusista sairauslomista on kasvanut voimakkaasti koko 2000-luvun. Varsinkin naisten keskuudessa mielenterveyshäiriöt lisääntyvät koko ajan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030