Ajan­kohtai­sta

KYS vetää lääkäreiden sivutoimille tiukat rajat

KYS:n lisäksi myös HUS on kieltänyt yhden lääkärin työskentelyn yksityisellä puolella.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Kuopion yliopistollinen sairaala on kieltänyt yhden lääkärin työskentelyn uudessa Pohjola-sairaalassa, kertoo Savon Sanomat. Lehden mukaan KYS:n osalta myös toisen lääkärin työskentely sairaanhoitopiirin ulkopuolella saatetaan vielä kieltää. Toisen tapauksen osalta asian käsittely on vielä kesken.

– Tilannetta seurataan liitossa mielenkiinnolla. Tuosta KYS:n päätöksestä tehdään oikaisuvaatimus sairaanhoitopiirin hallitukselle, sanoo Lääkäriliiton neuvottelujohtaja Laura Lindholm.

Lindholmin mukaan hallituksen päätöksen jälkeen liitto arvioi jatkoriitauttamisen mahdollisuuden.

Kuopiossa otettiin nyt samanlainen askel Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kanssa, jossa yksittäisen lääkärin työskentely sairaanhoitopiirin ulkopuolella kiellettiin jo ennen kesää.

– HUS katsoi, että se oli työnantajalle kilpailevaa toimintaa, joka ilmeisesti olisi aiheuttanut työnantajalle vahinkoa, sanoo Lindholm.

Linjauksessa piilee riski

KYS:n kliinisten palveluiden palvelualuejohtajan Markku Härmä kertoo Savon Sanomille, että kuntayhtymän johtoryhmässä päätettiin viime viikolla, että KYS:n lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan jäsenten täytyy työskennellä vähintään 80 prosenttisesti KYS:llä.

– Se on tiukka linjaus. Missään muissa sairaanhoitopiireissä ei ole vastaavaa linjausta. KYS haluaa, että työntekijät työskentelevät heille mahdollisimman paljon.

Lindholmin mukaan KYS ottaa linjauksessa tietoisen riskin.

– Tätä kautta KYS ottaa selkeän linjan, että heillä työskentelevät lääkärit eivät lähtisi lainkaan Pohjola-sairaalaan. Riski piilee siinä, että KYS saattaa menettää lääkärin kokonaan, jos he siirtyisivät Pohjola-sairaalaan.

Lindholm kertoo, että muista sairaanhoitopiireistä ei ole tullut samanlaisia päätöksiä, vaikka keskusteluja on käyty niissäkin.

Lue myös

– On todennäköistä, että KYS hakee tässä asetelmia jo sotea ajatellen, Lindholm arvelee.

Hän jatkaa, että jos työnantaja rupeaa rajoittamaan sivutoimia, kannattaa ottaa yhteyttä työpaikan luottamusmieheen tai Lääkäriliiton lakimieheen.

– Tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos päätös rajoittaa lääkärin sivutoimia on mielestämme lainvastainen, niin se riitautetaan.

Lainsäädäntö on asian suhteen väljä. Lääkäreiden osalta viimeisin oikeustapaus ajoittuu 1990-luvulle. Lindholm uskoo, että seuraavan kahden vuoden sisällä ennen sotea oikeusistuimessa tullaan käsittelemään rajanvetoa lääkäreiden sivutoimen osalta.

Kuva: Sami Perttilä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030