Ajan­kohtai­sta

Lääkärilehti palkitsi

Mongolian maaseudulla ja kaupungeissa tutkimusaineistonsa kerännyt LT Arja Viinanen on saanut Suomen Lääkärilehden vuoden 2004 väitöskirjapalkinnon. Väitöskirjan suomenkielinen nimi on Astman, allergisen nuhan ja silmän sidekalvotulehduksen sekä allergeeneille herkistymisen esiintyvyys ja riskitekijät Mongolian maaseutu- ja kaupunkialueilla.

Arja Viinanen tutki allergioiden riskitekijöitä ja siltä suojaavia tekijöitä Mongoliassa, joka on kaupungistunut nopeasti viime vuosikymmeninä. Maaseudulla allergiat ovat harvinaisia, ja allergisen nuhan, sidekalvon tulehduksen ja allergeeneille herkistymisen esiintyvyys oli sitä suurempaa, mitä kaupunkimaisemmassa asuinympäristöstä oli kyse.

Maaseudulla asuvilla pelkkä karjaeläimen pito ei kuitenkaan vähentänyt allergian riskiä. Sen sijaan allergioilta suojasi karjaeläimen pitäminen ja lannan käyttö asunnon lämmityksessä samaan aikaan. Tulokset tukevat oletusta, jonka mukaan altistuminen mikrobeille varhaislapsuudessa suojaa allergialta. Tässä tutkimuksessa allergialta suojasi myös altistuminen aikuisikäisenä. Väitöskirjan mukaan onkin mahdollista, että suojavaikutus riippuu myös varhaislapsuuden jälkeen jatkuvasta altistuksesta mikrobeille.

Väitöskirjapalkinnosta päättävän lehden tieteellisen neuvottelukunnan oli helppo valita Arja Viinasen monografia-väitöskirja voittajaksi, sanoi neuvottelukunnan puheenjohtaja, professori Matti Välimäki. Väitöskirjan aihepiiri on mitä ajankohtaisin, työ oli laadukas ja "tutkijan oma työpanos sata prosenttia".

Palkintopuheessaan Välimäki arveli Arja Viinasen olleen Mongoliassa mitä luultavimmin ensimmäinen suomalainen naispuolinen tutkimusmatkailija Mannerheimin, kielentutkija G.J. Ramstedtin ja maantieteilijä J.G. Granön kaltaisten matkaajien jalanjäljissä.

Suomen Lääkärilehden Vuoden kirjoitus -palkinnon saivat LT, lastentautien erikoislääkäri Sarimari Tupola ja LKT, ylilääkäri Pentti Kallio artikkelistaan Lasten fyysinen pahoinpitely – diagnostiikka, menettelytavat ja seuranta. Lasten fyysinen pahoinpitely on ilmiö, josta usein joko vaietaan tai puhutaan "häveliäästi". Lääketieteellisessä kirjallisuudessakin aihetta on käsitelty vähän. Lääkäri kuitenkin kohtaa ongelman ajoittain arkityössään. Vuoden kirjoitus käsittelee aihetta laaja-alaisesti, selkeästi ja kiihkottomasti ja kuvaa selkeästi niin hoidon ja diagnostiikan karikkoja kuin käytännön menettelytapoja pahoinpitelyä epäiltäessä, arvioitiin palkinnon perusteluissa.

Husin Lasten ja nuorten sairaalassa työskentelevät Tupola ja Kallio mm. esittelevät artikkelissa LSN:ssa kehitetyt ja käytössä olevat kriteerit pahoinpitelytutkimuksen käynnistämiseksi ja yksityiskohtaiset menettelyohjeet pahoinpitelyepäilyissä.

Suvi Sariola

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030