Lehti 15-16: Ajan­kohtai­sta 15-16/2004 vsk 59 s. 1624

Lääkärit pakotettiin ihmisoikeusloukkauksiin Irakissa

Maira Palosuo

Irakilaiset lääkärit joutuivat osallistumaan ihmisoikeusloukkauksiin Saddam Husseinin hallinnon aikana Irakissa. Ihmisoikeusloukkaukset koskivat väärien potilasasiakirjojen laatimista, tietojen antamista viranomaisille ilman potilaan suostumusta ja myös osallistumista kidutukseen. Tiedot käyvät ilmi kyselytutkimuksesta, joka julkaistiin JAMA:ssa.

Kysely osoitettiin kahden suuren irakilaisen kaupungin sairaalalääkäreille viime kesänä. Yli puolet vastanneista lääkäreistä kertoi joutuneensa mukaan Irakin puolisotilaallisen asevoiman pakottamana tai uhkaamana. Lääkärit kokivat joko oman tai perheenjäsentensä tuvallisuuden uhatuksi, jos olisivat kieltäytyneet vaadituista teoista. Kieltäytymistä saattoi seurata työpaikan menetys, pidättäminen, kidutus ja katoaminen.

Valtaosa kyselyyn vastanneista lääkäreistä kertoi, että vuoden 1988 jälkeen kidutus Irakissa oli paisunut laajamittaiseksi ongelmaksi. Saddam Husseinin pojan Uday Husseinin alaisuudessa toimivat puolisotilaalliset asevoimat olivat vastuussa ihmisoikeusloukkausten harjoittamisesta. Myös Yhdysvaltojen vuoteen 1991 asti antamaa tukea Saddam Husseinille pidettiin osasyyllisenä ongelman laajuuteen. Etninen ja uskonnollinen tausta vaikutti voimakkaasti siihen, joutuiko henkilö kidutettavaksi.

Husseinin hallinnon aikana lääkärit joutuivat mm. väärentämään sairauskertomuksia ja kuolintodistuksia, luovuttamaan luottamuksellisia tietoja potilaista viranomaisille, irrottamaan elimiä (eläviltä tai kuolleilta) potilailta ja myös surmaamaan potilaita kidutuksen päätteeksi. Viranomaiset vaativat, että ihmisoikeusloukkauksiin pakotetut lääkärit eivät saaneet peittää kasvojaan toimenpiteiden aikana, jotta kidutettava kohdistaisi katkeruutensa ja mahdolliset kostotoimenpiteensä lääkäriä, eikä viranomaisia kohtaan.

Lue myös

Lääkärit valittivat, että Irakissa ei Baath-puolueen hallinnon aikana ollut toimivaa lääkintäviranomaista tai edes puolueetonta järjestöä, jonka puoleen olisi voinut kääntyä ihmisoikeusasioissa. Irakin lääkäriliitto oli osa valtakoneistoa, eikä voinut ottaa kantaa lääkärien kokemiin vääryyksiin.

Haastattelututkimuksen suorittaneet tutkijat painottavat artikkelissa, että Irakin jälleenrakennuksen aikana tarvitaan keinoja, joilla voidaan välttää vastaavat ihmisoikeusloukkaukset tulevaisuudessa. Lääkärien eettisten periaatteiden esilletuominen ja autonomian turvaaminen ovat tärkeitä asioita tässä työssä.


Kirjallisuutta
1
Lähde: JAMA 2004;291(12):1480-6.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030