Ajan­kohtai­sta

Lääkehoitojen antamisessa yhä vakavia puutteita

Lääkehoidossa tapahtuu vuosittain kymmeniä virheitä, joista vakavimmat ovat aiheuttaneet potilaan kuoleman. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus (TEO) on kiinnittänyt opetusministeriön huomiota lääkehoidon toteuttamisen puutteisiin.

– Havaintoja lääkehoidon puutteista tulee yhä koko ajan. Ne eivät ole minnekään hävinneet, TEO:n apulaisjohtaja Tarja Holi kuvaa yhtä erityisongelmaa terveydenhuollossa.

Holin mukaan lääkehoidon puutteita raportoidaan TEO:een asti muutamia kymmeniä vuosittain. Näistä vakavia on muutamia.

Holin mainitsemissa vakavissa tapauksissa morfiinia on saatettu annostella kymmenkertainen määrä tai sytostaatteja annettu kerran päivässä, kun oikea annostelu olisi ollut kerran viikossa. Myös jakovirheitä tapahtuu, esimerkiksi potilaalle annetaan toisen potilaan lääkkeet.

Virheitä tulee etenkin kiireellisissä tilanteissa sekä vanhusten hoidossa.

TEO esitti taannoisessa aloitteessaan opetusministeriölle, että ministeriö ryhtyisi toimiin erityisesti sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien lääkehoidon opetuksen kehittämiseksi.

Holin mukaan ministeriö otti asian vakavasti.

– Ammattikorkeakoulujen opetuksen sisältöä on puitu ja opetusta on pyritty parantamaan. Meille on myös kerrottu, että lääkehoidon kysymyksistä järjestetään entistä enemmän täydennyskoulutusta.

Opetusministeriöstä eläkkeellä oleva opetusneuvos Terttu Jääskeläinen sanoo, että ongelmia on nimenomaan pidempään alalla työskennelleiden taidoissa, joten puutteelliset taidot tulisi korjata täydennyskoulutuksessa.

Opetusministeriö on laatinut myös ammattikorkeakoulujen kouluttamien terveydenhuollon ammattihenkilöiden ns. minimivaativuuskuvauksia. Kyse on siitä mitä nykymuotoista koulutuksesta valmistuvan täytyy vähintään osata ja mitkä ovat ammatin ydinalueet.

Sosiaali- ja terveysministeriössä työskentelee puolestaan lääkehoidon kehittämisen työryhmä, jonka näkemykset opetusministeriö ottaa tulevissa vaativuuskuvauksissa huomioon.

Lääkärikunnan toteuttamissa lääkehoidoissa TEO ja opetusministeriö ovat arvostelleet muun muassa puutteellista kivunhoitoa.

Janne Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030