Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/2004 vsk 59 s. 3013

Lääninhallitukset järjestävät koulutusta ajoterveydestä

Suvi Sariola

Syyskuun ensimmäisestä päivästä lähtien lääkärillä on velvollisuus ilmoittaa ajokorttiasioita hoitavalle poliisille, jos potilas ei enää täytä ajokorttiluvan terveysvaatimuksia.

Ilmoitusvelvollisuutta koskevat soveltamisohjeet on lähetetty mm. kaikkiin sairaanhoitopiireihin ja terveyskeskuksiin. Lisäksi ohjeet ovat sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla Internetissä, ja linkki niihin löytyy myös esimerkiksi Lääkärin tietokannoista. Soveltamisohjeiden ruotsinnos on viivästynyt ruuhkan takia, mutta on tulossa.

Myös uusien ajokorttilomakkeiden täyttöohjeisiin tulee viite soveltamisohjeisiin STM:n nettisivuilla.

- Kaikille lähes 20 000 lääkärille sovellusohjeita on kuitenkin mahdotonta lähettää, sanoo ylilääkäri Terhi Hermanson sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ajoterveydestä ja lääkärin ilmoitusvelvollisuudesta on jo järjestetty ja järjestetään syksyn kuluessa koulutusta eri puolilla Suomea. Hermansonin mukaan jokainen lääninhallitus järjestää ainakin yhden kokopäiväisen koulutustilaisuuden. Koulutuspäiviä on esimerkiksi Hämeenlinnassa, Tampereella, Seinäjoella, Kuopiossa, Oulussa ja Kajaanissa. Koulutusta järjestävät myös yksittäiset terveyskeskukset tai esimerkiksi Nuorilääkäripäivät lokakuussa.

Ilmoitusvelvollisuus vaivaa eniten

Terhi Hermansonin mukaan lääkäreitä ahdistaa lakimuutoksessa eniten se, että ilmoittamisesta on tehty velvollisuus ja että velvollisuus ei koske pelkästään lakisääteisiä ajokorttitarkastuksia, vaan hoitotilanteita ylipäätään.

Hermanson ei olisi itsekään halunnut, että ilmoittaminen säädetään velvollisuudeksi. Silti hän muistuttaa, että lastensuojelussa on jo pitkään ollut voimassa ilmoitusvelvollisuus eikä siitä ole aiheutunut suuria ongelmia - ei myöskään oikeudenkäyntejä, joiden mahdollisuus nyt huolestuttaa lääkäreitä.

Terhi Hermanson ei myöskään odota, että ilmoituksia jouduttaisiin tekemään paljon ilman henkilön itsensä suostumusta. Hän muistuttaa, että noin yhdeksän miljoonan asukkaan Ruotsissa ilmoitusvelvollisuus on ollut voimassa viime vuosikymmenen lopulta ja ilmoituksia on tehty noin tuhat vuodessa. Ruotsissa asiasta ei ole myöskään nostettu oikeusjuttuja.

Lue myös

- Positiivista tässä tilanteessa on, että ajoterveyteen nyt kiinnitetään huomiota. Ilmoitusvelvollisuutta voi käyttää myös keinona motivoida potilasta hoitamaan terveyttään niin, että hänen ajokykynsä säilyy mahdollisimman pitkään, Hermanson sanoo.

Hän korostaa keskustelua ja sopimista potilaan kanssa, niin että tilanteet, joissa ilmoitus lähetetään poliisille ilman potilaan suostumusta olisivat poikkeuksellisia.

- Useimmiten, kun potilaalta menee ajokyky, se menee väliaikaisesti. Silloin toimitaan kuten tähänkin asti: lääkäri kertoo potilaalle, kuinka kauan tämän on oltava ajamatta.

Hankalimpia rajanvetotilanteita Hermanson odottaa syntyvän päihderiippuvaisten potilaiden arvioinnissa. Ongelmallista tulee olemaan myös monisairaiden potilaiden ajokyvyn arviointi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030