Ajan­kohtai­sta

Lakimuutos toisi ajokorttiasiakkaat terveyskeskuksiin

Jos kansanterveyslain muutos astuu voimaan, terveyskeskukset eivät voi enää kieltäytyä antamasta lakisääteisiä terveystodistuksia muun muassa ajokorttiasiakkaille. STM:n ajama muutos ei ilahduta kaikkia. Todistukset lisäävät terveyskeskuslääkärin työtaakkaa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/liikennemerkki.jpg
Terveyskeskukset eivät jatkossa voi kieltäytyä antamasta lakisääteisiä terveystodistuksia, jos kansanterveyslain muutos astuu voimaan. Lakipäivitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Lääkärin terveystodistuksia hakevasta joukosta suurin on ajokorttiasiakkaat. Jotkut kunnat ovat lääkäripulassaan kieltäytyneet antamasta terveystodistusta pyytäville asiakkaille aikoja ja kehottaneet heitä kääntymään yksityislääkärin puoleen.

– Lakimuutoksella halutaan siis selventää voimassa olevia sääntöjä ja varmistaa, että henkilö saa terveydentilaansa koskevan lääkärintodistuksen – silloin kun sellaisen tarve perustuu lakiin tai muuhun välttämättömään tarpeeseen, sanoo ylilääkäri Terhi Hermanson sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ajokorttitodistuksiin verrattavia todistuksia ovat potilaan hoitoon tai esimerkiksi toimeentuloon liittyvät todistukset. Terveyskeskustutkimuksiin on päästävä ja todistus saatava vaikkapa silloin, kun on kyse sairausvakuutuslain mukaisten etuuksien hakemisesta tai terveydentilan todistamisesta opiskelupaikan saamiseksi.

– Sen sijaan vaikkapa harrastuksiin liittyviin todistuksiin aikoja ei tarvitse antaa. Olen kuullut, että lääkärintodistuksia on kirjoitettu esimerkiksi uimataidosta.

Todistukset eivät kuulu hoitotakuuseen

Hermanson sanoo olevansa perillä väestövastuulääkärien työmäärästä ja tuntevansa myötätuntoa lääkäripulan koettelemia terveyskeskuksia kohtaan.

– Kuitenkin lakimuutoksessa on kyse tärkeästä asiasta, joka on saatava kuntoon. Teimme pari vuotta sitten kyselyn 20 terveyskeskukselle eri puolilla maata ja otimme selvää, mitä todistuksia lääkärit kirjoittavat ja mitä eivät. Tässäkin joukossa oli terveyskeskuksia, jotka vastoin lakia käännyttivät ajokorttiasiakkaat yksityiselle.

Lääkärintodistukset eivät ylilääkärin mukaan kuulu jatkossakaan hoitotakuun piiriin, eikä terveystutkimuksia pidä päivystyksissä ryhtyä tekemään.

– Potilaiden hoito ja tutkimukset on toki laitettava tärkeysjärjestykseen. Ei ole kuitenkaan kohtuullista antaa lääkärinaikaa niin kauas, että asiakkaan ajo-oikeus ehtii vanhentua.

Lääkäri ei Hermansonin mukaan ole pelkkä viranomaisten kumileimasin, vaan terveystutkimukset on syytä tehdä huolella.

– Etenkin iäkkäiden ajokuntoisuuden testauksessa lääkäri on avainroolissa. Lisäksi terveyskeskuksissa potilaan tautihistoria on usein tiedossa pitkältä ajalta, toisin kuin yksityisvastaanotolla. Esimerkiksi epileptikko ei pysty piilottelemaan sairauttaan, ylilääkäri perustelee.

Työtaakka kasvaa

Jyväskylässä myös ajokorttiasiakas on päässyt terveyskeskuslääkärin vastaanotolle sen jälkeen, kun eduskunnan oikeusasiamies huomautti kaupunkia lainvastaisesta terveystodistusmenettelystä vuonna 2004. Jyväskylän terveyskeskuksen vastaava ylilääkäri Jarmo J. Koski kertoo ajokorttiasioiden priorisoituvan ajanvarausjonon loppupäähän. Asiakkaan kanssa on myös keskusteltu mahdollisuudesta mennä yksityiselle.

– Erilaiset lääkärintodistukset ovat osaltaan lisäämässä terveyskeskuslääkärien työtaakkaa. Ongelmana on, että terveystodistuskäynnit siirtävät vastaamista sairaanhoidollisiin tarpeisiin, Koski huomauttaa.

Kosken mielestä terveystodistukset olisi usein hankittavissa yksityiseltä.

– Silloin, kun asian hoitamisesta ei synny erityistä lisäarvoa esimerkiksi pitkäaikaisesta potilas-lääkärisuhteesta johtuen, terveystodistuksen hankinta yksityissektorilta olisi tarkoituksenmukaista. Terveyskeskusten velvoittaminen niiden laadintaan estää edes jonkinlaisen mahdollisuuden rajata lääkärien kohtuuttomaksi kasvavaa työtaakkaa.

Essi Kähkönen

Kuva: Jukka Uotila

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030