Ajan­kohtai­sta

Lasten ja nuorten TT-kuvaukset usein turhia

TT-kuvauksen suuret sädeannokset ovat lapsille ja nuorille muita isompi syöpäriski. OYS:n radiologian ylilääkärin mielestä alle 35-vuotiaiden kuvantamiskulttuuri kaipaa suunnanmuutosta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/osmotervonen.jpg

TT-kuvauksen suuret sädeannokset ovat lapsille ja nuorille muita isompi syöpäriski. OYS:n radiologian ylilääkärin mielestä alle 35-vuotiaiden kuvantamiskulttuuri kaipaisi suunnanmuutosta kohti turvallisempaa kuvauskäytäntöä.

Radiologian ylilääkäri, professori Osmo Tervonen OYS:sta kuuluttaa lisäkoulutusta kuvantamislähetteitä kirjoittaville perusterveydenhuollon lääkäreille sekä vastuuta radiologiseen erikoissairaanhoitoon. Pitkän linjan kliinikoilla on ylilääkärin mukaan toki asiantuntemusta, mutta paljon on heitäkin, joiden odotukset uusista kuvantamismenetelmistä ovat turhan suuria.

Radiologeilla on Tervosen mukaan oikeus ja velvollisuus arvioida kuvantamisen tarvetta. Etenkin lapsilla ja nuorilla säteilyannoksen arviointi pitäisi suhteuttaa tarkoin kuvantamisesta koituvaan hyötyyn. Ellei radiologi ole yhtä mieltä lähettävän lääkärin kanssa, kuvauksesta pitäisi neuvotella yhdessä.

– Minusta tuntuu, että tätä oikeutusarviointia ei oikein tohdita käyttää. Joko ollaan oltu liian kohteliaita tai ajateltu, että tarjotaan nyt hyvää palvelua. Tai sitten kyse on saamattomuudesta. Ajatellaan, että helpompi on tehdä tutkimus kuin nähdä neuvotteluvaiva, Tervonen perustelee.

Tutkimukset osoittavat, että tietokonetomografiakuvauksista aiheutuu lapsille ja nuorille elinikäisen syöpäriskin kasvu. OYS:ssa vastaavanlainen tutkimus sai aikanaan pontta sairaalan omista, osin turhiksi osoittautuneista TT-kuvauksista.

– Meillä käytettiin TT-kuvausta liikaa etenkin neurologisesti oireileville lapsille, nuorille ja alle 35-vuotiaille aikuisille. Käytäntö oli huono, sillä tiedämme, että TT-kuvantamisen korkeat säteilyannokset ovat selkeä syöpäriski noille ikäryhmille. Tiesimme, että magneettikuvaus olisi hyvä vaihtoehto TT-kuvaukselle, mutta kapasiteettia ei ollut.

Rajojen veto on vaikeaa

OYS:ssa petrattiin pään, selän sekä vatsan seudun kuvantamiskäytäntöjä. Selvityksessä kun kävi ilmi, että osassa lasten ja nuorten vatsan seudun TT-kuvauksia toimenpide oli jopa turha.

– Haluttua tietoa ei sillä edes saanut. Usein ultraääni on parempi vaihtoehto. Riskiryhmillekin on ylilääkärin mukaan tarpeen räätälöidä kuvaustekniikat yksityiskohtaisesti. Pienten lasten TT-kuvauksessa käännetään röntgenputken virtamäärä selvästi pienemmäksi ja käytetään herkkien alueiden suojia.

Radiologiassa hyödyn ja haitan kysymykset ovat kuitenkin niin kimurantteja, että ohjeet korkea-annoksisten kuvantamiskeinojen lukumääristä jäävät usein saamatta. Osmo Tervonen ei esimerkiksi osaa sanoa, montako kertaa lapsen tai nuoren voi TT-kuvata.

– Siihen ei liene oikeaa vastausta. Jos oikein tiukkoja oltaisiin, niin sanoisin, että 0–5-vuotiaita ei pitäisi TT-kuvata koskaan, missään tilanteessa. Aina mennään kuitenkin potilaan ja hänen tapauksensa ehdoilla.

Essi Kähkönen

Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Lue koko artikkeli sekä alkuperäistutkimus aiheesta 11.5. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030