Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2005 vsk 60 s. 4832

Lihavuuden hoidossa tutkitaan uudentyyppistä lääkettä

Suvi Sariola

Lihavuuden lääkehoitoon odotetaan uudentyyppistä lääkeainetta, rimonabantia. The New England Journal of Medicine -lehdessä äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan rimonabant vähentää painoa ja pienentää vyötärön ympärystä merkitsevästi ja vaikuttaa lisäksi suotuisasti myös aineenvaihdunnallisiin ja kardiovaskulaarisiin riskitekijöihin.

Rimonabant on selektiivinen kannabinoidireseptorin salpaaja. NEJM:ssä julkaistussa tutkimuksessa rimonabant-lääkityksellä hoidettiin potilaita, joiden painoindeksi vaihteli välillä 27-40 ja joilla oli hoitamaton dyslipidemia.

20 milligramman rimonabant-lääkitystä saaneiden paino putosi toistetuissa mittauksissa vuoden kuluessa keskimäärin 8,6 kiloa, kun painonpudotus 5 milligramman lääkityksellä oli keskimäärin 4,2 kiloa ja lumeryhmässä 2,3 kiloa. Myös triglyseridiarvot pienenivät ja HDL-kolesteroliarvot nousivat merkitsevästi. LDL-kolesterolitasoihin lääke ei vaikuttanut.

Tämänkin tutkimuksen ongelmana oli keskeyttäminen. Vain vajaat kaksi kolmasosaa potilaista oli mukana loppuun saakka.

- Rimonabant on uudentyyppinen molekyyli, jolla on vaikutuskohteita sekä aivoissa, ruoansulatuskanavassa että rasvakudoksessa. Tämä vaikutusmekanismi poikkeaa selvästi kahdesta markkinoilla jo olevasta laihdutuslääkkeestä, orlistaatista ja sibutramiinista, sanoo Suomen lihavuustutkijat ry:n puheenjohtaja, LT Jarmo Kaukua.

- Kiloissa rimonabant ei näytä olevan kovin paljon tehokkaampi kuin aikaisemmatkaan, mutta sen vaikutusmekanismi on uusi ja uniikki. Vaikutusmekanismista johtuen lääke sekä laihduttaa että parantaa aineenvaihduntaa, hän toteaa.

Kaukuan mukaan Suomessa tulisi käyttää valikoiduille potilaille nykyistä enemmän laihdutuslääkkeitä:

- Käypä hoito -suosituksen mukaisesti ja niin, ettei lääkehoito korvaa elämäntapaohjausta, vaan on sen tukena.

Lue myös

NEJM:ssä julkaistiin marraskuun puolivälissä myös tutkimus laihdutuslääkehoidon yhdistämisestä elämäntapaohjaukseen.

- Aikaisemmin on tutkittu elämäntapaohjauksen yhdistämistä joko laihdutuslääkkeeseen tai lumelääkkeeseen ja katsottu, miten lääkehoidon vaikutus poikkeaa lumehoidosta, Kaukua kertoo.

NEJM:n artikkelissa tutkimusasetelma oli kuitenkin monimuotoisempi, ja Kaukuan mukaan tulokset osoittavat, ettei lääkehoito yksin tuota tyydyttävää tulosta eikä lyhyt ohjaus välttämättä pysyvää tulosta.

- Lääkehoitoon on aina yhdistettävä tarpeeksi perusteellinen elämäntapaohjaus, ainakin 10-20 ohjauskertaa, jotta laihtumistulos olisi kliinisesti merkittävä, Kaukua sanoo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030