Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/2006 vsk 61 s. 3301

Liikunnan vähäisyys on lapsilla sepelvaltimotaudin itsenäinen riski

Ulla Toikkanen

Sepelvaltimotaudin riskiä voitaisiin vähentää, jos lapset ja nuoret liikkuisivat päivittäin puolitoista tuntia. Näin todetaan Lancetissa (2006:368:299-304) julkaistussa tutkimuksessa, jossa selvitettiin 9-15-vuotiaiden tanskalaisten, virolaisten ja portugalilaisten insuliiniresistenssiä, triglyseridipitoisuutta, kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin suhdetta, systolista verenpainetta ja hapenottokykyä.

Suurin sepelvaltimotaudin kehittymisen vaara oli tanskalaisilla koululaisilla, kun taas virolaislapsilla tämä riski oli pienin. Kansainvälisissä liikuntasuosituksissa on puhuttu tähän asti siitä, että lapsille ja nuorille riittää tunti liikuntaa päivittäin.

- Tämän tutkimuksen tärkein sanoma on se, että liikunnan vähäisyys on sepelvaltimotaudin kehittymisen itsenäinen riskitekijä samoin kuin veren kohonnut kolesterolipitoisuus tai tupakointi. Huolestuttavaa on se, että todella vähän liikkuvia lapsia ja nuoria on nykyisin paljon. Tämä aiheuttaa vastedes aikamoisia terveysongelmia. Liikunnan pitäisi olla hauskaa, ei väkinäistä harrastamista, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri

Olli J. Heinonen

Turun yliopistosta.

Lue myös

Heinosen mukaan olisi erittäin tärkeää, että lasten ja nuorten liikuntasuositukset olisivat lääkäreiden käytössä Suomessa.

- Uskon, että tällaiset suositukset saadaan pian aikaiseksi. Tieteeseen perustuva tieto pitää saada muokattua käytäntöön, sillä se helpottaisi lääkärin työtä ja edistäisi potilaan terveyttä. Aikuisilla liikuntasuositukset ovat jo olemassa, ja ne ovat erilaiset niin lihavuuden kuin sepelvaltimotaudin ehkäisemiseksi ja luuston kunnon ylläpitämiseksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030