Lehti 33: Ajan­kohtai­sta 33/2005 vsk 60 s. 3110

Lintuinfluenssan riskiryhmiä määritellään

Kroonisia tauteja sairastavat ja terveydenhuollon avainryhmät ovat lääkehoidossa etusijalla, jos lintuinfluenssa yltyy pandemiaksi ja lääkehoitojen aloittaminen katsotaan tarpeelliseksi Suomessa. Lääkekuureja on 1,3 miljoonaa ja hoitoa joudutaan väkisin priorisoimaan: valinnan tarkat perusteet ovat toistaiseksi auki. Näin arvioi Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Tapani Hovi.

Etusijan saavat terveydenhuollon ammateissa työskentelevät infektiotautien erityisosaajat. Heille lääkettä annettaisiin jo ennen pandemian tuloa Suomeen, sillä oseltamiviiri tehoaa paremmin ennaltaehkäisyyn kuin jo puhjenneen influenssan hoitoon.

- Näin terveydenhuoltojärjestelmä yritetään pitää pystyssä mahdollisimman pitkään.

Lisäksi lääkehoidossa ilmeisesti olisivat etusijalla yli 65-vuotiaat ja sydän- ja verisuonitauti-, keuhkotauti-, diabetes- ja munuaistautipotilaat.

- Emme tiedä ovatko suurimmassa riskissä olevat ihmisryhmät samat kuin vuotuisten influenssaepidemioiden aikana. Jos ovat, niin etusijalla olevat on helppo määritellä, Tapani Hovi sanoo.

Lääkkeen teho on epävarma

- Hoito pitää aloittaa ensimmäisen kahden vuorokauden aikana oireiden alkamisesta, lääkkeen teho perustuu siihen. Lääke voidaan hätäpäissään käyttää väärässä tilanteessa, koska tavallisten influenssaepidemioiden aikana esiintyy muiden virusten aiheuttamia samantapaisia tauteja.

Myös lääkkeen teho lintuinfluenssaan on täysi arvoitus.

- Lääke tehoaa tähän nykyiseen influenssavirukseen laboratoriossa, mutta sitä ei ole käytetty ihmisiin tarttuneissa tapauksissa.

Oseltamiviirin tehoa lintuinfluenssaan ei ole voitu testata ihmisillä, koska useimmat tautitapaukset on todennettu vasta kuoleman jälkeen.

Suomi on tilannut Tamiflu-lääkettä valtion varmuusvarastoon lintuinfluenssapandemian varalta. Lääkettä tilattiin keväällä 502 000 kuuria kymmenen kapselin pakkauksissa sekä 770 000 kuuria vastaava määrä jauhetta. Ennestään Suomi on hankkinut lääkettä 28 000 kuuriin, joten lääkkeen varmuusvaraston kokonaismäärä on nyt 1,3 miljoonaa.

Lääkkeistä osa toimitetaan sairaanhoitopiireihin ja lääketukkuun, jotta jakelu käynnistyy tarvittaessa nopeasti.

Lue myös

Pandemiasta ei vielä merkkejä

Hovin mukaan "kaiken olemassa olevan tiedon perusteella pandemiariski on suurempi kuin se on ollut kolmeenkymmeneen vuoteen". Influenssaviruksen tämänhetkiset näkymät eivät kuitenkaan viittaa pandemian puhkeamiseen lähiaikoina.

Nykyisten vuosittaisten ja tavanomaisten influenssaepidemioiden aikana influenssaan ja sen jälkiseurauksiin kuolee Suomessa arviolta 250-1 500 ihmistä. Koko maailmassa yhteensä noin sadalla tartunnan saaneella on toistaiseksi todennettu lintuinfluenssavirus. Noin puolet näistä Aasiassa infektoituneista on kuollut.

Maailman terveysjärjestö on kehottanut kaikkia jäsenmaitaan tekemään valmiussuunnitelmia lintuinfluenssan varalta. Lääketilaus on osa suunnitelmaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtama pandemiatyöryhmä käynnisti työnsä alkukesästä. Työryhmän toimeksianto kestää kestää helmikuun loppuun.

Terveydenhuoltoa on jo ohjeistettu mm. tautitapausten toteamiseen ja potilaiden eristämiseen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030