Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/2006 vsk 61 s. 151

Matti Rimpelä: Vastuu kouluterveydenhuollosta siirtynyt ruohonjuuritasolle

Suvi Sariola

- Vastuu kouluterveydenhuollosta on siirtynyt ruohonjuuritasolle ja nimenomaan terveydenhoitajille, jotka tekevät työtä niillä eväillä, joilla voivat. Huolestuttavinta on se, että kunnat eivät suunnittele eivätkä arvioi kouluterveydenhuoltoa, summaa tutkimusprofessori

Matti Rimpelä

tuloksia kouluterveydenhuoltoa koskevasta selvityksestä.

Koko maan kattavassa selvityksessä tutkittiin kouluterveydenhuollon laatusuosituksen käsittelyä ja toteutumista.

Toiminta on laatusuosituksen mukaista vain harvoissa terveyskeskuksissa. Vain neljä prosenttia kyselyyn vastanneista 224 terveyskeskuksesta on käsitellyt kouluterveydenhuollon laatusuositusta luottamushenkilöhallinnossa niin, että sen noudattamisesta on tehty päätös.

Selvityksen mukaan esimerkiksi vain 57 % terveyskeskuksista tekee oppilaille kolme laaja-alaista terveystarkastusta peruskouluaikana, kuten suositellaan. Useimmissa terveyskeskuksissa kouluterveydenhuoltoon on varattu terveydenhoitajan työpanosta suositeltua vähemmän.

Enemmistö terveyskeskuksista ei pysty ilmoittamaan, kuinka paljon lääkärit työskentelevät kouluterveydenhuollossa. Rimpelän mukaan kyse on osittain siitä, että lääkärit työskentelevät väestövastuisesti, mutta osittain siitä, että lääkärien aikaa ei tietoisesti suunnitella ja kohdenneta kouluterveydenhuoltoon.

- Käytännössä voi sanoa, että lääkärit ovat pitkälti poistuneet kouluterveydenhuollosta. Niissäkin terveyskeskuksissa, jotka ilmoittavat, paljonko lääkärit työskentelevät kouluterveydenhuollossa, oppilasmäärä lääkäriä kohden on usein kolme, neljä kertaa suurempi kuin suositellaan, hän toteaa.

Lue myös

Kyse ei hänen mukaansa ole säästöstä, sillä kouluterveydenhuolto on halpaa.

- Kouluterveydenhuolto ei ole mikään kustannuskysymys, vaan sen jälkeen, kun valtionohjaus on poistettu, kunnat eivät ole olleet siitä kiinnostuneita. Jostain syystä myöskään luottamushenkilöt ja vanhemmat eivät valvo, että kouluterveydenhuolto toimii kunnolla.

Sen sijaan asiasta on paljon mielikuvia:

- Kun esimerkiksi rehtoreilta tai terveyskeskusjohdolta on pyydetty arviota kouluterveydenhuollon laadusta, he arvioivat sen hyväksi. Arviolla ei kuitenkaan ole yhteyttä käytännön toimintaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030