Lehti 5: Ajan­kohtai­sta 5/2005 vsk 60 s. 520

Mielenterveysongelmaperheen lasta tuettava varhain

Ulla Toikkanen

Pielaveden-Keiteleen kuntayhtymässä on tehty vuodesta 2001 lähtien yhä enemmän moniammatillista yhteistyötä lastenneuvolan, kouluterveydenhuollon ja mielenterveysneuvolan välillä. Kuntayhtymän Näkymätön lapsi -hankkeen päämääränä on luoda perusterveydenhuoltoon ennalta ehkäisevä työskentelymalli, joka ottaa huomioon mielenterveysongelmista kärsivien vanhempien lapset.

Jos vanhemmalla on mielenterveyshäiriö tai muu vakava sairaus, lapsen riski sairastua psyykkisiin häiriöihin niin lapsuudessa kuin aikuisuudessa on suurentunut. Vuodesta 2002 Pielaveden-Keiteleen kuntayhtymä on ollut mukana myös Stakesin Toimiva perhe -hankkeessa.

Terveyskeskuslääkäri Liisa Pietilä Pielaveden-Keiteleen kuntayhtymästä kertoo, että aikaisemmin lastenneuvola, kouluterveydenhuolto ja mielenterveysneuvola tekivät tiukasti oman alueensa työtä.

- Ryhdyimme kehittämään mahdollisimman tiivistä yhteistyöverkostoa lasten kanssa tekemisissä olevien kesken ja pyrimme tavoittamaan vanhempia, joilla on ongelmia. Työskentelymme on muuttunut hyvin lapsikeskeiseksi, lapsen kuulemiseksi ja hänen kokemustensa kartoittamiseksi. Lapsi asettaa itse tavoitteita elämälleen.

Lue myös

Beardsleen perheinterventiossa keskustellaan vanhemman sairaudesta ja autetaan vanhempia huomaamaan lapsen mahdolliset pulmat aikaisin. Interventiossa autetaan vanhempia tukemaan lapsen koulunkäyntiä ja ystävyyssuhteita.

Liisa Pietilä toteaa, että noin puolet perheistä, joissa vanhempi sairastaa masennusta, ei valitettavasti lähde mukaan interventioon. Pietilän mukaan merkittäviä tulevaisuuden haasteita on yhteistyön kehittäminen niin sosiaalitoimen kuin erikoissairaanhoidon kanssa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030