Lehti 14: Ajan­kohtai­sta 14/2005 vsk 60 s. 1517

Miksi johtavan lääkärin palveluita jo ostetaan?

Ulla Järvi

Lääkäripalveluja tuottavan yrityksen MedOnen toimitusjohtaja Pertti Karjalaisen allekirjoitus vilahtelee nykyisin Laitilan kaupungin virallisissa papereissa. Mistä oikein on kysymys, Pertti Karjalainen?

- MedOne tuottaa vuosina 2005-2007 kokonaisvastuullisesti Laitilan terveyskeskuksen lääkärinpalvelut. Se tarkoittaa, että työterveyshuoltoa lukuunottamatta vastaamme koko lääkärityövoimasta. Ja kun jonkun on esimerkiksi allekirjoitettava tietyt viralliset dokumentit ja esimerkiksi terveyskeskuksen hallituksen esityslistat, se olen sitten minä.

Olet siis käytännössä Laitilan terveyskeskuksen johtava lääkäri?

- Kaupunki ostaa tätä palvelua minulta noin 10-20 tuntia kuukaudessa. Siis virkatyönä.

Myös Keuruun-Multian terveydenhuollon kuntayhtymä päätyi vastikään hankkimaan johtavan ylilääkärin työt ostopalvelusopimuksella lääkäri Heimo Lajusen yhtiöltä. Onko tämä terveydenhuollon tulevaisuudenkuva?

- Pienissä terveyskeskuksissa täytyy todellakin ryhtyä miettimään, miten lääkärinpalvelut aiotaan järjestää. Äskettäin esimerkiksi Sammatin kunta päätti ulkoistaa koko terveysasemansa MedOnelle, ja toimintamme käynnistyy kesällä. Sammatti ja Laitila ovat toki eri kokoluokkaa, mutta ratkaisut ovat samantapaiset. Meiltä voi saada pysyviä perusterveydenhuollon lääkäreitä.

Eikö terveyskeskuksen johtaminen kuitenkin vaadi tiettyä pysyvyyttä, jota virkalääkäriys tuottaa?

Lue myös

- Lainsäätäjien ratkaistavaksi tämäkin kysymys ennen pitkää tulee. Mitä tehtäviä terveyskeskuksessa pitää tehdä "virkatyönä" ja mitkä tehtävät vaativat "vain" asiantuntemusta. Meillä olisi tälläkin hetkellä tarjota hallinnollista koulutusta ja kokemusta omaavia, todella hallintolääkärin työstä kiinnostuneita lääkäreitä. Miksi heiltä ei sitten voisi ostaa myös hallinnollisia palveluita?

Mutta miksi nämä lääkärit eivät sitten halua sitoutua virkalääkäriyteen?

- Niinpä. Ihmisten elämäntilanteet ovat hyvin erilaisia, eikä yleistävää voi koskaan sanoa. Nykylääkäri haluaa entistä useammin itse rajoittaa työtuntimääränsä siedettäväksi. Jatko-opinnot, tutkimustyö tai perhe vaativat aikaa. Moni myös sitoutuu mieluummin työhön kuin työpaikkaan. Varmasti myös kunnissa pitäisi pohtia, miksi perinteinen virkalääkäriys ei tunnu enää antavan kaivattua väljyyttä työelämään.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030