Ajan­kohtai­sta

Ministeri Risikko ei syöttäisi koululaisille välipalapitsaa

Terveyden edistäminen politiikkaohjelma aikoo viedä terveyden kaikkiin politiikoihin, sanoo ministeri Paula Risikko. Ministeri Liisa Hyssälä puolestaan rukkaa omia elämäntapojaan televisiossa.

Terveyden edistämisen politiikkaohjelmalla aiotaan tuoda terveysnäkökohdat osaksi kaikkea päätöksentekoa. Politiikka-ohjelman tavoitteet on nyt julkistettu, mutta käytännön toimet jätetään kuntien ja valtion päättäjille.

Samana päivänä, kun terveyden edistämisen politiikka-ohjelma julkistettiin, uutisoi Vihreä lanka -lehti, miten helsinkiläiset koululaiset lihotetaan välipalapitsoilla ja muffineilla. Kaupungin kouluruokailusta vastaava liikelaitos Palmia myy koululaisille sitä, mitä nämä haluavat välipalakseen ostaa. Parhaimmin kaupaksi käyvät pitsojen ja muffinien lisäksi pasteijat, pullat ja vanukkaat. Hedelmiä ostavat ”muutamat tytöt”.

Peruspalveluministeri Paula Risikko lukee lehtijuttua kulmiaan rypistellen. – Eihän tämä nyt ole ollenkaan se kehityssuunta, johon koulun välipalatarjontaa pitäisi viedä, Risikko huokaa.

Maksullinen välipalamyynti tuotiin eräisiin suomalaiskouluihin torjumaan iltapäivän väsymystä ja estämään lähikaupasta ostettavien – vielä epäterveellisempien – välipalojen nauttimista.

– Tämäkin osoittaa, miten hankalaa terveellisten elämäntapojen edistäminen yhä on ja miten paljon meillä haasteita riittää, sanoo ministeri Risikko.

Liisa Hyssälä: Kadotin elämästäni hyvää oloa tuottavia asioita

Terveyden edistämisen ”supersyksy” näkyy myös televisiossa ja kirjamarkkinoilla. Yle1:n Elämä pelissä -ohjelmasarjassa julkkikset parantavat elämäntapojaan valmentajien johdolla.

Sarjaan liittyy myös Duodecimin tuore Elämä pelissä -kirja sekä Kansanterveyslaitoksen asiantuntijoiden laatima internet-peli (www.yle.fi/elamapelissa). Pelissä voi laskea itselleen tilastollisesti todennäköisen eliniän; laskentakaava perustuu Finriski-tutkimuksiin ja kansainvälisiin tutkimuksiin. Menossa on siis todellinen terveyden edistämisen syyskampanja. Rohkeasti itsensä peliin on laittanut sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä, joka on yksi tv-sarjan elämäntaparemonttilaisista.

Elämä pelissä -kirjan julkistamistilaisuudessa Hyssälä iloitsi siitä, että mahtuu muutaman vuoden takaiseen lempijakkupukuunsa. Silti hän kiistää jyrkästi lähteneensä mukaan esimerkiksi julkisuuden ulkonäköpaineiden ajamana.

– Minua ei ole politiikassa tähänkään asti luettu mukaan missikategoriaan, joten sellaisista en ota paineita. Kyse oli ainoastaan terveyssyistä, kertoo työnarkomaaniksi ja pikaruokaherkuttelijaksi tunnustautuva ministeri.

Pahimmiksi sudenkuopikseen Hyssälä luettelee epäsäännölliset ruoka-ajat, kohtuuttomat työpäivät ja oman ajan puutteen. Tv-sarjassa saamiensa oppien myötä Hyssälä kertoo nyt kiinnittävänsä huomiota siihen, että syö aina jotain ”kunnollista”.

– Huomasin myös kadottaneeni elämästäni sellaisen hyvää oloa tuottavan asian kuin kulttuurin. Minähän olin ennen ministeriaikaa suorastaan kulttuurin ja taiteen suurkuluttaja teatterin vuosilippuineni. Nykyisin pyrin taas järjestämään kalenteriini aikaa teatterille, konserteille ja taidenäyttelyille, kertoo Liisa Hyssälä.

Hallitus mieltynyt terveisiin ja tuottaviin kansalaisiin

Nykyhallitus on linjannut terveyden edistämisen peräti hallitusohjelmaansa, ja on edistämistyötä varten laatinut pohjan terveyden edistämisen politiikkaohjelmalle.

Ohjelmassa todetaan, että terveys on ihmisen ”tärkeimpiä arvoja ja vaikuttaa keskeisesti elämän laatuun”.

Lisäksi muistutetaan, että terveys on Suomen menestyksen kilpailutekijä, sillä hyvinvointi ja tuottavuus kulkevat käsi kädessä.

Ohjelmajohtajaksi kutsuttu entinen sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho myöntää, ettei yksin sosiaali- ja terveyspoliittisin toimin ratkaista suomalaisia suuria terveyseroja. Mukaan ohjelman toteuttamiseen on saatava niin muut ministeriöt – valtiovarainministeriö etunenässä – sekä kansalaisjärjestöt ja kuntapäättäjät.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030