Ajan­kohtai­sta

MRSA:n torjuntatoimet purevat pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun sairaaloissa loppukesästä leimahtanutta MRSA-epidemiaa on saatu hillityksi tehokkaasti. Syyskuun huippuluvuista kuukausittaiset tapausmäärät ovat pudonneet alle puoleen. Tartuntatautirekisterin mukaan viime vuonna Suomesta raportoitiin lähes 1 500 MRSA-positiivista löydöstä, niistä 632 Hus-piirin sairaaloissa. Seuraavaksi suurimmat luvut olivat Pirkanmaan (251) ja Pohjois-Pohjanmaan (111) sairaanhoitopiireissä.

Hyksissä tapausmäärät ovat olleet laskussa jo kolme kuukautta. Ylilääkäri Ville Valtosen mukaan Hyksissä on syksyn mittaan pystytty eristämään kaikki MRSA-positiiviset, joskin kaikkien altistuneiden eristäminen on mahdotonta. Uusi sairaalainfektiorekisteri, josta nähdään heti tieto potilaan MRSA-positiivisuudesta, toimii jo kanta-Hyksissä ja laajenee ilmeisesti noin vuoden kuluessa myös Jorviin, Peijakseen ja Helsingin kaupungin sairaaloihin.

– Sitoutuminen MRSA:n torjuntaan on ollut erinomaista niin päättäjätasolla kuin kliinisessä työssäkin, kiittelee Ville Valtonen.

MRSA:n torjunnan kulmakivet ovat tiukka käsihygienia ja suojatoimet hoitotilanteissa, MRSA-positiivisten potilaiden kosketuseristys ja kohortointi sekä altistuneiden seulonta.

Lancetissa julkaistiin vastikään tutkimus, jossa kahden lontoolaissairaalan teho-osastojen MRSA-positiivisten potilaiden siirtäminen yhden hengen huoneisiin ei vähentänyt bakteerin leviämistä (Lancet 2005;365:295–304). Kriittisesti sairaiden MRSA-positiivisten potilaiden eristäminen yhden hengen huoneisiin teho-osastolla tuo mukanaan vaaroja, ja kirjoittajien mielestä yksiköissä, joissa MRSA on endeeminen, eristämiskäytäntöjä on syytä arvioida uudelleen. Britanniassa eristetyistä Staphylococcus aureuksista yli puolet on metisilliinille resistenttejä ja teho-osastoilla MRSA on keskimäärin joka kuudennella potilaalla.

Ville Valtosen mukaan eristämisen ja kohortoinnin hyödyllisyyteen uskovat kuitenkin useimmat asiantuntijat.

– On totta, että MRSA:n täydellinen hävittäminen on harvinaista, mutta toisaalta epidemia voidaan saada hallintaan ja tapausmäärät laskuun. Sen me olemme saavuttaneet, toteaa Valtonen.

– Tietysti silloin, kun tapauksia on hyvin paljon, eristäminenkin on aika lailla mahdotonta. Meillä tilanne on ollut vielä kohtuullinen, ja eristys- ja kohortointitoimet ovat perusteltuja. Jokainen tapaus, joka estetään, on puoli voittoa.

MARIANNE JANSSON

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030