Lehti 45: Ajan­kohtai­sta 45/2006 vsk 61 s. 4674 - 4676

Naisen haluttomuus on länsimaista ylellisyyttä

Seksi ja seksuaalisuus ovat tulvillaan paradokseja. Siinä missä länsimainen nainen kokee orgasmin subjektiiviseksi oikeudekseen, sisar kehitysmaassa voi joutua pakotetuksi suojaamattomaan seksiin. Viihde- ja mediateollisuus kyllästävät meidät seksillä, mutta samaan aikaan haluttomuudesta on vauraissa maissa tullut tärkein syy hakeutua seksologin vastaanotolle.

Ulla Järvi

Suomi astui tälle vuosituhannelle "salarakkaiden" ja "pettäjäpiispojen" täyttäessä lehtien palstat. Elämme maassa, jossa väitetään olevan pohjoismaiden seksikkäin pääministeri. Erektiosta on markkinamiesten käsissä tullut samanlainen oikeus kuin Kinseyn raportin jälkeen naisen orgasmista.

- Asenteet ja ilmapiiri ovat huomattavasti vapautuneet viime vuosikymmenten aikana. Avoimuuden hintana vain syntynyt tilanne, jossa skandinaaviset naiset keikkuvat huipulla tilastoissa, joissa esitetään seksuaalisen haluttomuuden yleisyyttä, sanoo kliininen seksologi

Jukka Virtanen

Sexpo-säätiöstä.

Miksi kummassa?

- Tasa-arvoisessa Pohjolassa naisilla on mahdollisuus ilmaista myös kielteisiä tunteitaan. Kyse voi toisaalta olla väärin ymmärretystä seksuaalisuudesta.

Varsinkin naisen seksuaalisuuteen liittyy yhä paljon tabuja ja vääriä käsityksiä - jopa seksologien ja seksuaaliterapeuttien keskuudessa.

Virtasen mielestä

Sigmund Freudin

haamu leijuu liian vahvana teoreettisissa tulkinnoissa.

Hän muistuttaa, että, että Freudin näkemykset perustuvat parinkymmenen itävaltalaisen naisen tapaamiseen aikana, jolloin säären vilauttaminen oli seksuaalinen provokaatio.

- Naisen seksuaalista halua mystifioidaan yhä. Voidaan puhua haluttomuudesta yleisterminä, vaikka kyseessä on mitä monimuotoisin ilmiö, Virtanen sanoo.

Eikö haluton halua seksiä?

Kesällä Suomessa vieraillut yhdysvaltalainen lääkäri ja seksologi

David Schnarch

puhuu parisuhteen intohimosta. Hän korostaa, ettei "haluton" kumppani ole välttämättä se suhteen "epäseksuaalisempi" ihminen.

- Se, ettei halua seksiä kumppaninsa kanssa, voi merkitä sitä, ettei haluaisi huonoa seksiä. Hyvä seksi kyllä maistuisi, Schnarch sanoo.

Hän huomauttaa, että on helpompi sanoa puolisolle, että "päätäni särkee," kuin että "seksi kanssasi saa pääni särkemään".

Schnarch kammoaa neuvoja "sääliseksistä". Kerran viikossa "pitäisi antaa" vain sen vuoksi, että pidetään suhdetta yllä ja tyydytetään toisen tarpeita. Omien tunteiden laiminlyönti voi kostautua haluttomuutena.

Silti myös Schnarch pitää seksiä parisuhteen liimana. Liimaa pidetään hänen mielestään tuoreena tunteiden, ei pakon voimalla.

- Sano ääneen, mitä ja miten haluat; esileikki on neuvottelua. Halatkaa, kunnes kumpikin rentoudutte. Katso kumppaniasi silmiin suurimman nautinnon hetkellä. Läheisyyttä kannattaa harjoitella, Schnarch vakuuttaa.

Jukka Virtanenkaan ei usko konemaiseen seksuaalitarpeiden tyydyttämiseen. Hänen mielestään edes orgasmin saavuttaminen ei ole tae tyydyttävästä seksistä ja parisuhteesta.

- Ihmiseltä pitäisi kysyä: Tuletko onnelliseksi saatuasi orgasmin? Tämä jo kertoo enemmän suhteen tyydyttävyydestä, Virtanen huomauttaa.

Samanlaista naisen seksuaalisuuden yksinkertaistamista - toisaalta mystifioimista - on puhua tietynlaisista orgasmeista oikeina tai täydellisimpinä.

Paella ei maistu joka päivä

Jukka Virtanen muistuttaa, että yhtä vähän kuin orgasmi on aina samanlainen, yhtä vähän seksuaalinen halu on aina samanlaista. Halu vaihtelee elämänkaaren eri vaiheissa, mutta myös olosuhteiden, vireystilan, hormonaalisen tilan ja kumppanin mukaan.

- Mukaan tulee vielä joukko satunnaistekijöitä, joten puhe halusta ja haluttomuudesta on huomattavan monimutkainen juttu.

Virtanen monimutkaistaa vielä lisää korostamalla, että halu saada seksiä täydentyy haluilla saada erilaista seksiä eri kerroilla.

- Ani harva, joka rakastaa paellaa, tahtoo syödä sitä joka päivä. Tätä ei kukaan kummastele, mutta parisuhteessa saatetaan valittaa toisen halujen irrationaalisuutta.

- Insinööreille tiedoksi: nainen ei ole sähköhella, Virtanen naurahtaa.

Nainen haluaa seksissä asioita, joita hän tietää, olettaa tai kuvittelee olevan olemassa.

- Turvallisen nallekarhun kanssa naimisiin mennyt nainen saattaa muistella kaihoten ex-miesystäväänsä, joka oli väkivaltainen juoppo, mutta jonka kanssa seksi oli ylivertaista. "Harmi, ettei sitä voinut pitää", sanoo nainen seksuaaliterapiassa.

Jukka Virtanen ymmärtää 22 vuoden seksologikokemuksensa perusteella, miksi Freud-parka joutui niin hämmennyksiin naisen seksuaalisuuden kanssa.

- Saman vuorokauden, jopa saman rakastelun aikana nainen haluaa eri asioita. Hän voi haluta hellyyttä ja hetken päästä rajuja otteita. Joskus maistuu pitkä sessio, toisella kertaa pikapano. Yhtenä päivänä tarvitaan esileikkiä, toisena päivänä pelkkä yhdyntä.

- Näitä halujaan nainen itsekään ei pysty täydellisesti hallitsemaan, säätelemään tai ymmärtämään, Virtanen lohduttaa miehiä.

Halunsa voi kuitenkin pukea sanoiksi. Siksi onnellisin parisuhde on keskustelemaan kykenevä parisuhde.

Tämä on käynyt ilmi muun muassa

Elina Haavio-Mannilan

ja

Osmo Kontulan

kyselytutkimuksista sekä lääkeyhtiö Bayerin Sex & the modern woman -kyselystä, johon osallistui noin 14 000 naista 14 maassa.

Viime mainittu myös osoitti, että seksi on tärkeää enemmistölle maailman naisista. Varsinkin latinalaisen Amerikan ja Saudi-Arabian naiset arvostavat paitsi seksiä, myös molemminpuolista nautintoa, joka saa heidät tuntemaan itsensä naisellisiksi ja hyvinvoiviksi.

Lääkärilehden tässä numerossa Mia Venholan ja Pirkko Brusilan katsausartikkelissa käsitellään naisen seksuaalista haluttomuutta. Artikkeliin liittyy Pekka Kuneliuksen näkökulma miehen halusta.

Seksuaaliterveys etenee maailmassa kovin hitaasti

WHO:n mukaan suojaamaton seksi on toiseksi suurin sairastumisen, vammautumisen ja kuoleman riskitekijä köyhissä maissa. Kehittyneissä maissa tämä riski on vasta yhdeksänneksi merkittävin terveysriski.

Sukupuolitaudit uhkaavat niin naisia kuin miehiäkin, mutta naisten terveydelle sukupuolielämästä seuraa vakavampia riskejä.

Joka vuosi arviolta 210 miljoonaa naista saa vakavia raskauskomplikaatioita. Puoli miljoonaa naista kuolee raskaus- tai synnytyskomplikaatioihin. 120 miljoonaa pariskuntaa ei saa tarvitsemaansa raskaudenehkäisyä, ja 80 miljoonaa naista tulee raskaaksi vastoin omaa haluaan. 45 miljoonasta abortista arviolta 19 miljoonaa tehdään naisten terveyttä uhkaavissa oloissa. Vuosittain 68 000 naista kuolee tällaisen abortin seurauksena.

Lue myös

Lancetin tuoreen verkkojulkaisun artikkeleissa muistutetaan, että edelleen köyhyys ja alhainen seksuaali- ja lisääntymisterveys kulkevat käsi kädessä. Ongelmat kietoutuvat toisiinsa monin tavoin.

Vaikka esimerkiksi kondomin käyttö on lisääntynyt viime vuosikymmeninä, vähiten kondomeja käytetään yhä kehitysmaissa.

Seksi on köyhän vaihdantaväline

Seksuaaliterveyden edistäminen on osoittautunut vaikeaksi köyhissä oloissa. Jos seksi on sidoksissa asuinalueen kulttuuriin ja perinteisiin tai sitä pidetään suoranaisena velvollisuutena, itsemääräämisoikeus ei voi toteutua.

Maailman naisista 10-50 prosenttia kokee väkivaltaa parisuhteessaan. Yhtä moni ei voi aina kieltäytyä yhdynnästä kumppaninsa kanssa. Joka kolmas alle 15-vuotiaana seksin aloittanut tyttö joutui tekemään sen pakotettuna.

Seksielämä aloitetaan varhimmin Afrikassa, erityisesti Keski- ja Länsi-Afrikan köyhissä maissa. Näissä maissa seksiä myös vaihdetaan rahaa, lahjoihin tai muihin etuuksiin selvästi useammin kuin vauraissa maissa.

Kun seksi on vaihdantaväline, sitä vähemmän naisella on suhteessa oikeuksia ja sitä harvemmin oikeutta kieltäytyä seksistä.

Länsimaissa seksiä tunkee koteihin medioista ja viihdekoneistosta jo liikaakin. Toisaalta media muokkaa sosiaalisia ja kulttuurisia normeja - myös seksuaaliterveyttä edistävään suuntaan. Naisen oikeus määrätä omasta kehostaan, valita itse puolisonsa tai oikeus seksuaaliseen tyydytykseen välittyvät massaviihteen myötä.

Monet normit ovat kuitenkin yllättävän pysyviä. Esimerkiksi seksielämän aloittamisikä ei ole valtaosassa maailmaa juurikaan aikaistunut. Suurimmassa osassa maailmaa ensimmäinen yhdyntä koetaan myöhäisessä teini-iässä 15-19-vuotiaana.

Eteläisessä Aasiassa sekä Keski-, Länsi- ja Itä-Afrikassa avioidutaan varhain, ja myös seksi aloitetaan muita maita varhemmin. Myöhimmin seksielämä alkaa latinalaisessa Amerikassa ja Lähi-idässä.

Seksipartnereiden määrä ennen avioliittoa on viime vuosikymmeninä hivenen kasvanut, mutta se johtuu yleensä avioitumisiän noususta, ei yksin asenteiden vapautumisesta. Yksiavioisuus on yhä valtanormi. Ulla Järvi


Kirjallisuutta
1
Glasier, Anna et al: Sexual and reproductive health: a matter of life and death. Lancet 1.11.2006; Early Online Publications.
2
Wellings, Kaye et al: Sexual behavior in context: a global perspective. Lancet 1.11.2006; Early Online Publications.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030