Lehti 43: Ajan­kohtai­sta 43/2004 vsk 59 s. 4102

Normaali paino tavoitteeksi myös Down-lapsen ruokavaliossa

Marianne Jansson

Lihominen on Downin oireyhtymän yhteydessä niin tavallista, että moni mieltää pyöreyden kuuluvan asiaan. Ylipaino on kuitenkin usein sydänvioista kärsivälle Down-ihmiselle haitallista, siinä missä muillekin. Myös kehitysvammaisen ihmisen painonhallinnasta on siis tärkeää huolehtia.

- Ylipainoa ei pidä hyväksyä oireyhtymään kuuluvaksi. Siitä on paljon haittaa Down-ihmiselle, jolla sidekudos on löysää, sanoo johtajaylilääkäri Markus Kaski Rinnekoti-säätiöstä.

Downin oireyhtymässä perusaineenvaihdunta on heikentynyttä ja pituuskasvu hidasta, joten ruoan kalorimäärän on oltava tavallista pienempi lihomisen ehkäisemiseksi. Tavoitteena on pidettävä suomalaisen samanpituisen lapsen normaalikasvukäyrästön mukaista painoa.

Jos lihominen jatkuu painonhallintayrityksistä huolimatta, on huomio suunnattava kilpirauhaseen, sillä hypotyreoosi on Downin oireyhtymässä tavallinen.

Down-lapsen lihomistaipumusta lisäävät syömisen kontrolloimisen vaikeudet, mutta erityisesti huonot tottumukset: liikunnan vähäisyys, herkuilla palkitseminen ja ajanvietteeksi syöminen.

- Kehitysvammaisen ihmisen ruokatottumuksista on pidettävä huolta jo varhaislapsuudessa, sillä huonojen tottumusten juuriminen aikuiselta on usein mahdotonta, toteaa Markus Kaski.

Lue myös

Down-lapsen ravitsemuksen erityiskysymyksiä käsiteltiin Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen Valtakunnallisilla ravitsemuspäivillä Helsingissä. Ummetustaipumuksen vuoksi Down-lapsen ruokavalion on oltava neste- ja kuitupitoinen. Myös ruokatorven motiliteettihäiriöt ovat tavallisia ja ruoan kulku sen vuoksi hidasta. Keliakiaa esiintyy Down-ihmisillä enemmän kuin keskiväestössä eikä diabeteskaan ole harvinainen.

Normaalipainoisilla Down-lapsilla on tutkimuksissa havaittu vitamiinien ja hivenaineiden saannin jäävän helposti alle suositustason. Ruokavalion monipuolisuus olisi siis säilytettävä, vaikka ruokamäärää rajoitetaan. Sen sijaan näyttöä mm. sinkki- ja seleenivalmisteiden käytön hyödyllisyydestä ei ole tutkimuksissa saatu.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030