Lehti 8: Ajan­kohtai­sta 8/2005 vsk 60 s. 888

Päivystyskäynnit vähenivät Turussa

Liisa Koivula

Turun terveyskeskuksen päivystyksessä päivystyskäynnit ovat vähentyneet noin 20 prosenttia. Tämä on saatu aikaan erityisellä ohjeistolla, jonka mukaan hoitajat arvioivat potilaiden hoidon tarpeen. Hoitaja ratkaisee, vaatiko potilaan vaiva heti pääsyä päivystävän lääkärin puheille vai hoituisiko asia kiireettömämmin.

Päivystyksellisen hoidon tarpeen arvioinnin kriteeristö on ollut Turussa käytössä kaksi vuotta, kertoo terveyskeskuksen päivystyksen vastaava lääkäri Eero Kitinoja. Ohjeistot on laadittu kaikista yleisimmistä taudeista ja oireista, joiden takia ihmiset hakeutuvat päivystysvastaanotolle.

- Meillä on 12 valmista tauti- tai oirekriteeristöä. Ne osuvat 80-90 prosenttiin kaikista tapauksista, joissa potilas tulee omin jaloin päivystysvastaanotolle, pois lukien traumapotilaat, Kitinoja kertoo.

Käytännössä kriteerit toimivat suodattimena, jolla varmistetaan, että päivystyshoitoon päätyvät vain ne potilaat, jotka todella ovat sen tarpeessa.

Kaikki Turun avoterveydenhoidon 350 hoitajaa on koulutettu käyttämään kriteeristöjä. Niiden ohjaamina hoitajat haastattelevat potilaat ja arvioivat, kuinka kiireesti potilas tarvitsee hoitoa.

C-ryhmäläiselle seurantaohjeet tai jopa ajanvaraus

Luokituksessa kiireellisimmän A-ryhmän potilas pääsee päivystävän lääkärin puheille mahdollisimman nopeasti vuorokauden ajasta riippumatta. B-ryhmän potilas on päivystyspotilas, mutta astetta lievempi tapaus niin, ettei hän tarvitse yöllistä hoitoa. C-ryhmään luokitellaan potilaat, joiden asia ei ole ollenkaan päivystyksellinen.

- Yhtään potilasta ei käännytetä noin vain pois, vaan myös C-ryhmän potilaalle annetaan seuranta- tai itsehoito-ohjeet tai häntä neuvotaan ottamaan yhteyttä omalle terveysasemalle. Jos on tarpeen, potilaalle varataan sinne saman tien vastaanottoaika, Kitinoja kertoo.

Erona entiseen on Turussa se, että nyt kaikki perus- ja lähihoitajista terveysasemien hoitajiin arvioivat potilaiden hoidontarvetta samoilla perusteilla. Kitinoja mukaan tämä on selkeyttänyt ja helpottanut sekä hoitajien että lääkärien työtä.

Vähentymä on osunut turhiin käynteihin

Lue myös

- Päivystyskäynnit ovat meillä vähentyneet näiden kahden vuoden aikana 20 prosenttia. Parasta on, että vähentymä on osunut juuri niin sanottuihin turhiin käynteihin. Olemme päässeet varsin hyvin tavoitteeseemme hoitaa oikea potilas oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan.

Muutos näkyy myös päivystyksen jonotusajoissa. Kitinojan mukaan arkipäivystyksessä aikuispotilaan pitäisi päästä hoitoon tunnissa ja lapsipotilaan puolessa tunnissa. Nykyään näin myös useimmiten käy. Viikonloppuna odotusajat venyvät, mutta eivät enää silloinkaan useiksi tunneiksi kuten ennen.

Turun terveyskeskuksen päivystyksen piirissä on vuorokauden ajasta riippuen 170 000-287 000 hengen väestö. Päivystyksessä hoidetaan vuosittain noin 60 000 potilasta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030