Lehti 7: Ajan­kohtai­sta 7/2005 vsk 60 s. 766

Paksusuolen tähystys on tarkka

Vuokko Järvilehto

Kliinikot saavat taas uutta pureksittavaa miettiessään, mikä on paras tapa löytää paksusuolen polyypit ja syöpäkasvaimet. Uudessa amerikkalaistutkimuksessa paksusuolen tähystys osoittautui kolonografiaa ja tietokonetomografiakuvausta tarkemmaksi menetelmäksi riskipotilaiden paksusuolisyövän ja polyyppien havaitsemisessa. Prospektiiviseen tutkimukseen osallistui 614 henkilöä. Kaikille tehtiin ensin kolonografia, ja 7-14 päivää myöhemmin kolonoskopia ja CTC samana päivänä. Kolonoskopialla havaittiin herkimmin myös suuret, yli yhden senttimetrin kokoiset kasvaimet.

Tutkijat olettivat menetelmien olevan yhtä hyviä. Kolonoskopialla pystyttiin kuitenkin havaitsemaan yli sentin kokoiset kasvaimet paremmin (sensitiivisyys 98 %). Kolonografian sensitiivisyys oli 48 % ja virtuaalisen kolonoskopian 59 %. Tutkijat halusivat testata yleisesti käytössä olevia menetelmiä, joita käytetään myös paksusuolisyövän seulonnoissa. Liian hätäisiä johtopäätöksiä virtuaalisen tähystyksen suhteen ei kuitenkaan haluta tehdä, sillä menetelmä kehittyy koko ajan ja on potilaalle helpompi kuin perinteinen tähystys. Tutkimusta kommentoineet tahot vaativatkin lisää riippumattomia tutkimuksia.

Erikoislääkäri Jari Koskenpato Husin gastroenterologian klinikasta pitää paksusuolen tähystystä hyvänä tutkimusmenetelmänä.

Lue myös

- Se mahdollistaa parhaan diagnoosin tekemisen. Tavallisin syy tutkimukseen tuloon on verinen uloste. Tähystyksessä voidaan heti ottaa näytepaloja ja poistaa tarvittaessa pieniä kasvaimia. Polyyppien eli hyvälaatuisten esiasteiden poistaminen oireettomilta henkilöiltä vähentää myös paksusuolisyöpäkuolleisuutta. Kolonoskopian saatavuus on myös melko hyvä, Koskenpato sanoo.

Suomessa on aloitettu suolistosyöpien seulonta ulosteen veritestillä. Seulontaan osallistuu tällä hetkellä 65 kuntaa tai kuntayhtymää. Seulontatuloksen perusteella potilaat ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin.


Kirjallisuutta
1
Rockey D C ym. Analysis of air contrast barium enema, computed tomographic colonography, and colonoscopy: prospective comparison. Lancet 2005;365:305-11.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030