Lehti 5: Ajan­kohtai­sta 5/2006 vsk 61 s. 408

Pekka Puska: KTL olisi luonteva ylläpitäjä, jos kansallinen DNA-rekisteri päätettäisiin luoda

Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja

Pekka Puska

pitää mahdollisena ajatusta siitä, että KTL alkaisi ylläpitää kansallista, koko kansan kattavaa DNA-rekisteriä.

- Peruskysymys on, haluaako suomalainen yhteiskunta rekisteriä. Siihen ei Kansanterveyslaitos ota kantaa. Mikäli rekisteri haluttaisiin, tulisi lainsäädännöllä tarkkaan sopia sen käytöstä. Ongelmana on kansan luottamus ja rekisterin käyttötarkoitus, Puska vastasi sähköpostitse työmatkaltaan Brasiliasta.

Vanha ajatus kaikkien kansalaisten DNA-tiedot käsittävästä rekisteristä nousi vuoden tauon jälkeen julkisuuteen viime viikolla. Uusin ehdotus kuultiin keskusrikospoliisin päällikkö

Rauno Rannalta

.

Tällä kertaa alkuperäistä ajatusta oli kuitenkin viety uuteen suuntaan. Rannan mielestä laaja DNA-rekisteri toimisi myös poliisin työkaluna vakavien rikosten tutkinnassa.

Sisäministeri

Kari Rajamäki

, poliisiylijohtaja

Markku Salminen

ja tietosuojavaltuutettu

Reijo Aarnio

tyrmäsivät tuoreeltaan Rannan ajatuksen koko kansan DNA-rekisteristä. He vetosivat muun muassa eettisiin, taloudellisiin ja teknisiin syihin.

Aiemmin DNA-rekisterin hyödyistä puhuttaessa on korostettu enemmän yleisinhimillisiä näkökohtia kuin poliisitutkinnan tarpeita. Tsunamikatastrofin yhteydessä nousi esiin, että valmiiksi kootusta DNA-rekisteristä olisi ilmeisiä etuja, kun vainaja tunnistetaan suuronnettomuustilanteissa.

Lue myös

Puskan mukaan valtakunnallisesta DNA-rekisteristä olisi "monenlaista tutkimuksellista hyötyä". Hän ei kuitenkaan halua ottaa kantaa siihen, tarvittaisiinko DNA-rekisteriä myös KRP:n ja Rauno Rannan esittämiin tarkoituksiin eli välineeksi poliisitutkintaan.

- Kansanterveyslaitoksen tehtävänä ovat väestön terveys- ja sairausasiat. Emme ota kantaa rikospoliisin tai muiden hallinnonalojen tarpeisiin, Puska vastasi.

Puskan mukaan DNA-rekisteri olisi teknisesti varsin helppo luoda äitiysserologianäytteiden ja muiden biologisten tutkimusaineistojen nykyistä käsittelyä ja säilyttämistä muuttamalla.

Janne Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030