Ajan­kohtai­sta

Pidennetty kuukautissykli saa suosiota

Monet lääkärit tarjoavat pidennettyä sykliä aktiivisesti kaikille yhdistelmäpillereitä käyttäville potilaille. Muun muassa endometrioosista kärsivät hyötyvät pidennyksestä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/sykli.jpg

Pidennetty kuukautisvuotosykli saa kannatusta eri puolilla maata. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, yksityislääkäri Hanna-Leena Helin Kuopiosta kertoo, että etenkin nuoret tietävät jo paljon pidennetystä syklistä ja osaavat vaatia sitä gynekologiltaan.

Yhdistelmäpillereillä aikaansaatavia syklin pidennyksiä on Helinin mukaan tutkittu maailmalla runsaasti. Pisin seurantatutkimus kesti kaksi vuotta. Se osoitti, ettei pillereiden vakavin riski, laskimoveritulpat, ollut pidennetyn syklin potilailla yhtään sen yleisempi kuin normaalin syklin potilaillakaan.

– Muista haitoista esiin nousivat selkeimmin tiputteluvuodot. Kahden vuoden tutkimuksessa 6 prosenttia naisista lopetti pidennetyn syklin tiputtelun takia. Siksi lääkäreiden kannattaa kertoa potilaille tiputteluvuodon todennäköisyydestä. Niitä tulee monelle, mutta ne eivät ole vaaraksi. Muut haitat, kuten turvottelu, ovat useimmiten valmistekohtaisia, Helin kertoo.

Pidennetystä syklistä on Helinin mukaan hyötyä muun muassa PMS-oireista kärsiville ja endometrioosipotilaille. Pidennetyn syklin ei ole havaittu vaikuttavan raskauden alkamiseen negatiivisesti syklin päätyttyä.

– Itse tarjoan pidennettyä sykliä nykyään aktiivisesti jo kaikille yhdistelmäpillereitä käyttäville potilailleni.

Apua kipuihin ja kystiin

Yhdistelmäehkäisytablettien käyttöön liittyy paljon yleisiä terveyshyötyjä. Tabletit vähentävät tutkitusti endometrioosia, toiminnallisia munasarjakystia ja munasarjasyöpää. Endometrioosin tavallisin oire on kuukautiskivut.

– Yhdistelmäpillerit vähentävät kuukautiskipuja ja yksi niiden käyttöaiheista on perinteisesti ollut kipujen lievittäminen. Pidennetyssä syklissä kuukautiset tulevat harvemmin, samoin myös tällöin luonnollisesti kuukautiskivut, Helin huomauttaa.

Normaaliin kuukautiskiertoon voi Helinin mukaan joskus liittyä munarakkuloiden suurentuminen kystiksi. Toisinaan nämä toiminnalliset munasarjakystat aiheuttavat oireita ja vaativat jopa leikkaushoitoa.

– Yhdistelmäpillereiden vaikutus perustuu ovulaation estoon eli munasarjat ovat pillerinkäyttäjillä lepotilassa. Tällöin kystanmuodostus on epätodennäköisempää. Jokaisen taukoviikon aikana follikkelinmuodostus munasarjassa pyrkii kuitenkin käynnistymään ja mitä harvemmin taukoviikkoja on, sitä harvemmin munasarjoilla on mahdollisuus kasvattaa kystia.

– Myös munasarjasyöpää estävän vaikutuksen oletetaan perustuvan munasarjojen vähentyneeseen aktiviteettiin pillerinkäyttäjillä, kun pitkässä syklissä lepovaiheet ovat pidempiä.

15 vuotta ilman kuukautisia

Tampereen avohoidon apulaisylilääkäri Aki Kuukankorpi kuuluu myös pidennetyn kuukautisvuotosyklin kannattajiin. Kuukankorven mukaan lähes kaikki potilaat saavat valita normaalin ja pidennetyn syklin välillä – ja suurin osa myös päätyy syömään pillereitä pidennetysti. Yhden Kuukankorven potilaan viime kuukautisista on 15 vuotta.

Kuukankorvella ei ole tarkkaa käsitystä siitä, millainen käytäntö muualla Suomessa on.

– Lääkäreiden olisi syytä hankkia aiheesta lisää tietoa, Kuukankorpi ehdottaa.

Kuukankorven potilaina on yli 22-vuotiaita naisia. Kaikille pidennetty sykli ei kuitenkaan sovi. Joillekin aiheutuu välivuotoa, toisille turvotusta tai mielialaoireita.

Kuukankorpi kirjoittaa e-pillerireseptin niin, että ”yksi tabletti päivässä vuodon alkuun ja sitten kolmen päivän tauko”. Keskimäärin käyttäjät alkavat välivuotaa 4–5 kuukauden kohdalla, jolloin he myös pitävät ensimmäisen pilleritaukonsa. Potilaille tulee siis yleensä kolme vuotoa vuodessa.

Essi Kähkönen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030