Lehti 25-26: Ajan­kohtai­sta 25-26/2005 vsk 60 s. 2776

Populaarikulttuuri tarjonnut käyttäytymismallit

Ulla Järvi

Ensimmäinen eroottinen elokuva Le Bain (Kylpy) näytettiin yleisölle 1896, vain vuosi sen jälkeen, kun Lumieren veljekset olivat tarjonneet yleisölle ensimmäisen maksullisen elokuvateatteriesityksen.

- Ihminen on sosiaalinen laji; olemme kiinnostuneita siitä, miten lajitoverimme eri tilanteissa toimivat. Kukapa meistä osaisikaan vaihtaa oikeaoppisen ensisuudelman, ellei olisi jo pienestä pitäen saanut katsoa ihan vierestä tuhansien suutelevien parien edesottamuksia tv-ruudulla ja valkokankaalla, sanoo elokuva- ja tv-tieteen dosentti Veijo Hietala.

Hän naurahtaa, että samalla tavoin mallia on otettu seksilehdistä ja -elokuvista; muutoinhan mallioppinen tällä elämänsaralla ei oikein ole mahdollista.

Populaarimediat toisaalta heijastavat aikansa arvoja ja fantasioita, mutta samalla myös muokkaavat niitä.

Lue myös

Hietala jopa väittää, että viimeisen sadan vuoden aikana juuri populaarielokuva on luonut ensisijaiset mallit länsimaisen ihmisen seksuaalisuudelle: sukupuoliroolit ja -moraalin, käytöskoodit romanttisissa ja eroottisissa tilanteissa, jopa rakkaustarinan kulun.

Tv-sarjojen nopeassa kierrossa vaihtuvat tyttö- ja poikaystävät siis luovat käsityksiä onnellisen parisuhteen rajallisuudesta?

- Eikö tänä päivänä juuri pohdita tätä kertakäyttörakkauden ja ensihuuman haihtumisen jälkeisten avioerojen syitä? Hietala heittää.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030