Ajan­kohtai­sta

Potilas kuoli – miten liitto auttaa hoitovirhe-epäilyssä?

Lääkäriliiton lakimieheen kannattaa ottaa yhteyttä heti, kun kutsu poliisikuulusteluun tulee.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

Sydäninfarktipotilas kuoli, ja lääkäri tuomittiin sakkoihin kuolemantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tapauksesta uutisoitiin kesän aikana.

Vastaavia ilmaantuu aika ajoin. Epäily kuolemantuottamuksesta on lääkärille paha paikka. Miten Lääkäriliitto auttaa sellaisessa tilanteessa?

Neuvottelujohtaja Laura Lindholm ja lakimies Kati Lehtonen painottavat, että liiton lakimieheen kannattaa ottaa yhteyttä heti poliisikuulusteluun kutsuttaessa.

– Prosessiin ei pidä lähteä yksin, vaikka tuntuu, ettei ole tehnyt mitään väärin. Usein näin onkin, mutta poliisi tutkii asian ja syyttäjä miettii, nostetaanko syyte, Lindholm sanoo.

Liiton lakimies käy tilanteen läpi, kertoo prosessin etenemisestä ja antaa kullanarvoisia neuvoja.

Kati Lehtosen mukaan lakimiehen antama apu ennen kuulustelua voi vaikuttaa ylipäätään jutun etenemiseen. Kun asia menee poliisilta syyttäjän pöydälle, syyttäjä voi arviossaan päätyä myös siihen, että syytettä ei nosteta.

Asianajaja rinnalle

Mitä poliisikuulustelussa tapahtuu? Mitä kannattaa sanoa ja mitä ei? Otanko asianajajan mukaan? Liiton lakimies antaa neuvoja muun muassa näihin kysymyksiin.

Jos poliisitutkinnan jälkeen tulee syyte, edessä on oikeusprosessi. Siinä vaiheessa viimeistään tarvitaan asianajajaa. Liitto auttaa asianajajan hankkimisessa.

– Meillä on yhteistyöasianajajia ympäri Suomen. Voimme suositella henkilöä, joka on perehtynyt juuri näihin asioihin, Laura Lindholm sanoo.

Liiton jäsenyys antaa oikeusprosessia varten oikeusturvavakuutuksen, jonka ehdoista lakimiehet antavat lisätietoa. Vakuutus pätee, vaikka haluaisi käyttää muuta kuin liiton suosittelemaa asianajajaa.

Lue myös

– Vakuutusturva on hyvä, Lindholm huomauttaa.

Lehtosen mukaan erityyppiset valitukset ja kantelut ovat olleet viime vuosina kasvussa.

– Potilaat vievät asioita eteenpäin entistä herkemmin. On paljon muitakin kuin hoitovirhetapauksia, joissa lääkärit saavat viranomaisilta selvityspyyntöjä. Liiton juristiapua kannattaa hyödyntää niissäkin, Lehtonen kertoo.

Lue lisää Lääkäriliiton sivuilta

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030