Lehti 20: Ajan­kohtai­sta 20/2004 vsk 59 s. 2108

Priorisoinnin periaatteet Ruotsissa

Vuonna 1997 Ruotsin Valtiopäivät hyväksyivät priorisointikomitean esityksen, jonka mukaan terveydenhuollosssa asetettaisiin etusijalle kolme eettistä periaatetta sekä ryhdyttäisiin soveltamaan alenevaa priorisointijärjestelmää. Niin Itä-Götanmaan, Länsi-Götanmaan kuin Ruotsin Lääkäriseurankin priorisointityö on rakentunut näiden periaatteiden varaan.

Etusijalle asetettuja eettisiä periaatteita ovat:

-Ihmisarvoperiaate: kaikkien samanarvoisuus,

-Tarve- ja solidaarisuusperiaate: voimavarat on panostettava niille alueille ja niihin toimintoihin ja yksilöihin, joiden tarve on suurin sekä

-Kustannus- ja tehokkuusperiaate: kohtuullinen suhde kustannusten ja saavutetun tuloksen välillä.

Terveydenhuolto on jaettu neljään tarveryhmään, joista ensimmäiseksi on mainittu tärkeimpänä pidetty hoito (tartuntasuojalaki, laki psykiatrisesta pakkohoidosta ja laki oikeuspsykiatrisesta hoidosta on asetettu prioriteettijaon yläpuolelle):

Prioriteettiryhmä I: Hengenvaarallisten akuuttien sairauksien hoito, sellaisten sairauksien hoito, jotka hoitamattomina johtavat pysyvään invaliditeettiin tai ennenaikaiseen kuolemaan, vaikeiden kroonisten sairauksien hoito, palliatiivinen hoito ja terminaalihoito, sekä niiden henkilöiden hoito, joiden itsemääräämiskyky on alentunut.

Prioriteettiryhmä II: Ehkäisevä ja kuntouttava hoito.

Prioriteettiryhmä III: Lievempien äkillisten ja kroonisten sairauksien hoito.

Prioriteettiryhmä IV: Hoito, jota annetaan muusta syystä kuin sairauden tai vamman vuoksi.

Lue myös

Länsi-Götanmaalla kaikki sairaanhoito on näiden priorisointien jälkeen jaettu tärkeysasteisiin asteikolla 1-10. Näistä 1 merkitsee, että potilas on hengenvaarassa ilman hoitoa ja 10, ettei sairauden vaara millään tavoin lisäänny. Eri sairaustilojen osalta on myös arvioitu kuinka monen viikon odotusaika on hyväksyttävää lääketieteelliseltä kannalta (0 merkitsee välittömiä hoitotoimenpiteitä) ja myös hoidon teho/hyöty on hajautettu asteikolle A-F. Näistä A merkitsee, että sairaus tai kuolema voidaan estää, B = tilaa voidaan parantaa, C = sairauteen voidaan vaikuttaa suuressa määrin ja eloonjäämisaika pitenee, D = sairauteen voidaan vaikuttaa jossain määrin, E = ei mitään vaikutusta ja F = terveydentila saattaa huonontua.

Samoin on arvioitu tieteellisen dokumentaation tasoa ja menetelmän nykyistä statusta, toimenpiteisiin liittyviä riskejä ja hoitotasoa. Taulukossa on joitakin esimerkkejä kirurgian sektoriryhmältä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030