Ajan­kohtai­sta

Probioottimaito lievittää lasten hengitystieinfektioita

Vaikutukset riippuvat probioottikannasta, nauttimismuodosta ja henkilön immunologisesta tilasta.

Probiootit voivat jossain määrin lieventää lasten hengitystieinfektioita, ja ne voivat myös vähentää vanhusten suun hiivatulehduksia. Vaikutukset ovat kuitenkin probioottikantakohtaisia ja todennäköisesti riippuvaisia myös henkilön immunologisesta tilasta, osoittaa ETM Katja Hatakan väitöstutkimus.

Hatakka selvitti väitöstutkimuksessaan Lactobacillus rhamnosus GG -bakteerin sekä Lactobacillus GG:tä sisältävän probioottiyhdistelmän vaikutuksia infektiotautiriskiin terveillä päiväkotihoidossa olevilla lapsilla, korvatulehduskierteisillä lapsilla, pitkäaikaishoidossa olevilla vanhuksilla sekä kotona tai palvelutaloissa asuvilla vanhuksilla.

Lactobacillus GG:tä sisältävän maidon päivittäinen nauttiminen seitsemän kuukauden ajan vähensi päiväkotihoidossa olevilla lapsilla komplisoituneiden hengitystieinfektioiden, lähinnä korvatulehdusten, esiintyvyyttä 17 prosenttia. Antibioottihoidon tarve väheni 19 prosenttia ja poissaolopäivät 11–16 prosenttia verrokkimaitoryhmään verrattuna.

Korvatulehduskierteisillä lapsilla Lactobacillus GG:n, bifidobakteerin ja propionihappobakteerin yhdistelmä vähensi toistuvien flunssien esiintyvyyttä 12 prosenttia puolessa vuodessa etenkin lapsilla, joilla oli taipumusta allergiaan.

Kapseli ei auta korvatulehduskierteessä

Kapselimuodossa nautittu probioottiyhdistelmä ei vähentänyt korvatulehduspatogeenien nenänielukantajuutta tai korvatulehdusten esiintyvyyttä infektiokierteestä kärsivillä lapsilla. Toistuvia korvatulehduksia esiintyi kuitenkin merkittävästi vähemmän probioottiryhmään kuuluvilla allergisilla lapsilla kuin verrokkiryhmän allergisilla lapsilla.

Probioottiyhdistelmä ei vähentänyt hengitystieinfektioiden esiintyvyyttä huonokuntoisilla, pitkäaikaishoidossa olevilla vanhuksilla viiden kuukauden tutkimuksen aikana.

Probioottihoito ei myöskään vaikuttanut akuuttien ripulitautien esiintyvyyteen. Sen sijaan probioottiyhdistelmää sisältävän juuston nauttiminen neljän kuukauden ajan pienensi kotona tai palvelutaloissa asuvilla vanhuksilla suun korkean hiivapitoisuuden esiintyvyyttä 75 prosenttia sekä alhaisen syljenerityksen riskiä 56 prosenttia tavallisen juuston käyttöön verrattuna.

– Spesifiset probioottibakteerit näyttävät lieventävän hengitystieinfektiota sekä perusterveillä että infektiokierteisillä lapsilla. Vaikutukset ovat probioottikantakohtaisia, ja myös probioottien nauttimismuoto voi vaikuttaa niiden tehoon, Hatakka toteaa.

Elintarviketieteiden alaan kuuluva väitöstutkimus "Probiotics in the prevention of clinical manifestations of common infectious diseases in children and in the elderly" tarkastetaan 1.6. Helsingin yliopistossa.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030