Lehti 4: Ajan­kohtai­sta 4/2007 vsk 62 s. 261

Psykiatrinen hoito viivästyy Lapsi saattanut oirehtia jopa viisi vuotta

Ulla Järvi

Suomessa on lasten- ja nuorisopsykiatreja muuhun Eurooppaan verrattuna keskivertoa enemmän. Siitä huolimatta noin 650 lasta ja nuorta odottaa pääsyä psykiatriseen hoitoon yli kolme kuukautta.

- Hoitotakuun mukaan hoidon tarpeen arvioinnin pitäisi käynnistyä kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta. Noin 240 lasta ja useita satoja nuoria odottaa tätäkin yli kolme viikkoa. Nuorten jonotilastot ovat puutteelliset, joten tarkkoja lukuja emme edes tiedä, kertoo lääkintöneuvos

Sakari Lankinen

sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Käytännössä jono-ongelmat koskettavat pahimmillaan vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä. Muualla jonot ovat "siistimmät".

Korvamerkityt rahat on "syöty"

Eduskunta on kahdeksana vuotena peräkkäin lisännyt voimavaroja lasten- ja nuorisopsykiatriaan. Mihin rahat ovat menneet?

- Korvamerkittyjä rahoja saatiin vuosina 2000-2003 Varsinais-Suomeen yhteensä 2,3 miljoonaa euroa. Lisäksi Kelan lopettaman terapian korvaamiseen saatiin kolmena viime vuonna vajaat 1,2 miljoonaa euroa. Kaikki rahat on käytetty välttämättömän toiminnan turvaamiseen. Toki toimintakäytäntöjä saatiin kehitettyä, mutta pahin ongelma on psykiatrien puute, sanoo ylilääkäri

Pirkko Manelius

Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Nyt tammikuussa 105 varsinaissuomalaista lasta on odottanut psykiatrisen hoidon tarpeen arvioon yli kolme viikkoa. Tilanne on vain pahentunut viime syksystä, jolloin ministeriö keräsi lukuja jonotilastoihinsa.

- Lapsen ja nuoren ongelmat eivät parane odottaessa. Lapsen oirehtiessa ongelmavyyhti laajenee. Koti, vanhemmat, sisarukset, päiväkoti- ja koulukaverit, opettajat, koko lähipiiri kärsii, muistuttaa Pirkko Manelius.

Lue myös

Hyksin toimialajohtaja

Veli Ylitalo

kertoo, että pääkaupunkiseudulla resurssipula on niin paha, että lapsi on saattanut oirehtia jopa viisi vuotta ennen pääsyään psykiatriseen hoitoon. Lasten ja nuorten ongelmia ei tunnisteta tai niihin ei osata puuttua.

- Perheneuvolat ovat ruuhkautuneet pahasti; käytännössä koko järjestelmä on kriisissä. Olemmekin ehdottaneet, että perheneuvoloiden lastenpsykiatrian toiminnot siirretään Hyksiin. Nuorisopsykiatriassa keskittämisestä on saatu hyviä kokemuksia, koska toimintatavat yhtenäistyvät. Keskittäminen myös helpottaisi rekrytointia, koska lääkäreille muun muassa tarjoutuu laajempia mahdollisuuksia työkiertoon ja koulutukseen, kertoo Ylitalo.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030