Lehti 1-2: Ajan­kohtai­sta 1-2/2006 vsk 61 s. 15

Psykoosin kotihoidossa on olennaista arjen tukeminen

Suvi Sariola

Perheeseen kohdistuvat tukitoimet ja kotona toteutunut psykoosin hoito vähentävät tutkimusten mukaan potilaiden sairaalahoidon tarvetta ja skitsofrenian uusiutumista.

- Keskeinen ajatus psykoosin kotihoidossa on potilaan arjen tukeminen, sanoo psykiatrian erikoislääkäri

Juha Katajamäki

Korpilahden-Muuramen mielenterveystoimistosta. Katajamäki puhui psykoosin kotihoidosta Lääkäripäivillä.

- Arkea tukemalla voidaan vähentää psyykkisen oireilun vaikuttavuutta. Psykoosilla on taipumus levitä ihmisen koko arkeen, mutta leviämistä voidaan vähentää arkea tukemalla, hän kuvaa.

- Oudot ja pelottavat tunnekokemukset ovat tyypillisiä psykoottisia kokemuksia. Koti saattaa silloin olla kaikkein turvallisin paikka.

Hänen mukaansa perheen rooli psykoosista toipumisessa voi olla hyvin merkittävä. Perhekeskeisen hoidon periaatteena on ottaa perheen elämän tärkeät henkilöt mukaan hoitoon.

Katajamäen kokemusten mukaan kotihoidon etuja sairaalahoitoon verrattuna ovat nopeampi toipuminen, vähäisempi kroonistava vaikutus ja ehkä inhimillisempi hoito. Kotihoito saattaa myös vähentää leimautumista ja siitä aiheutuvia haittoja. Psykoosin kotihoidon riskit liittyvät väärään arvioon potilaan tilasta.

Lue myös

Psykoosin avohoito edellyttää potilaalta riittävää sairaudentunnetta ja toimintakyvyn mahdollisimman vähäistä vajausta. Erityisen tärkeää on lääke- ja muu hoitomyöntyvyys. Lisäksi tarvitaan erilaisia avohoidollisia tukitoimia, kuten taloudellista tukea sosiaalitoimen kautta tai apua lastenhoitoon. Tärkeää on ottaa huomioon lastensuojelu.

Kotihoito asettaa vaatimuksia sekä yhteistyölle potilaan ja perheen kanssa että sairauden vaikeusasteelle. Kotihoidossa ei voi olla potilas, joka on vaarallinen itselleen tai muille.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030