Lehti 1-2: Ajan­kohtai­sta 1-2/2006 vsk 61 s. 10

Puheenjohtaja Pekka Anttila Lääkäripäivien avajaispuheessa: Vanhuksille kunnioittavaa hoitoa

Ikäihmisten hyvä hoito on haastava tehtävä. Pekka Anttila korostaa, että jo yksin kustannusvaikuttavuuden vuoksi vanhusten terveyden ylläpidon ja tehokkaan hoidon järjestämisen tulisi olla kuntien tehtävälistalla korkealla.

Ulla Järvi

- Yhä vanhempien potilaiden yhä vaikeampia sairauksia voidaan hoitaa, ja usein uusien hoitomuotojen sivuvaikutukset ovat entistä vähäisempiä. Lääketieteen mahdollisuuksia tuleekin käyttää tehokkaasti kaikenikäisten potilaiden hoidossa,

Pekka Anttila

muistutti puheessaan Lääkäripäivien avajaisissa sunnuntaina.

Turhan byrokratian nujertamiseksi Anttila ehdotti oikopolkua, jota pitkin kotona asuva vanhus pääsisi terveyskeskuksen vuodeosastohoitoon. Kotisairaanhoidosta vastaava lääkäri voisi kirjoittaa tutulle potilaalle lähetteen osastolle suoraan ilman rasittavaa kierrosta päivystyspoliklinikoilla.

Pekka Anttila korosti myös vanhuksen oikeutta ihmisarvoiseen kuolemaan ja lääkärin roolia turhien ja raskaiden tutkimusten ja hoitojen välttämisessä.

- Hoitava lääkäri tekee viime kädessä päätökset keskusteltuaan potilaan ja mahdollisesti tämän omaisten kanssa. Ei ole oikein, jos lääkäri kysyy potilaan omaisilta lupaa hoidon lopettamiseen ja siten siirtää vastuun päätöksestä heille, Anttila sanoi.

Hän myös toivoi, että elämän viimeiset hetket voitaisiin rauhoittaa yhteen hoitopaikkaan. Kuljetus keskussairaalan päivystyspoliklinikalle kuoleman lähestyessä ei välttämättä ole vanhuksen kunnioittavaa kohtelua.

Päivystykset kuntoon

Päivystysten vuodepaikkojen ruuhkautumisesta kärsivät pääsääntöisesti vanhuspotilaat.

- Iäkkään helsinkiläisen vanhuksen yleistilan heikennettyä tarjolla voi olla hoitoa kolme päivää Marian sairaalan päivystyspolilla, kolme päivää Husin Marian sairaalassa ja kolme päivää kaupungin Laakson sairaalassa. Tällaisen myllyn läpikäyminen kysyy potilaalta melkoisesti kanttia. Jos potilaalla on muistamattomuutta ja taipumusta sekavuuteen, ei hoito näihin ongelmiin tuo apua, pikemminkin päinvastoin, Pekka Anttila totesi.

- Päivystyspalvelut ja niihin liittyvä valvontahoito ovat julkisen terveydenhuollon ydin, joka turvaa vaikuttavan hoidon hengenvaarallisissa tilanteissa kaikille asukkaille, painotti Pekka Anttila.

Anttila totesi, että viime vuosien aikana päivystystoiminta on muuttunut voimakkaasti. Toimipisteet ovat keskittymisen myötä vähentyneet, mikä on puheenjohtajan mukaan ollut viisas ratkaisu.

Lue myös

- Keskitettyyn päivystyspisteeseen voidaan helpommin järjestää riittävästi lääkäreitä sekä laboratorio- ja kuvantamispalveluita. Isoon yksikköön voidaan palkata myös henkilökuntaa järjestyshäiriöiden varalta, Anttila sanoi.

Hänen mukaansa yhdistetyistä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon päivystyksistä on saatu sairaalapaikkakunnilla hyviä kokemuksia. Mahdolliset ongelmat ovat johtuneet yleensä liian vähäisestä lääkärimiehityksestä.

Parantamisen varaa Anttila näki ennen kaikkea hoitoketjussa päivystyksen jälkeen. Varsinkin Helsingissä päivystyspoliklinikoiden ongelma on jatkohoitopaikkojen puute. Esimerkiksi viime kesänä Marian sairaalan päivystyspoliklinikalla oli potilaita, jotka olivat odottaneet jatkohoitopaikkaa useita vuorokausia.

- Tällaista ei pidä hyväksyä, Pekka Anttila painotti. Hän korosti, etteivät ongelmat johdu yksittäisistä toimijoista, vaan suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän eri organisaatioiden rajapintojen törmäyksistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030