Ajan­kohtai­sta

Puoliso, salarakas vai office spouse?

Sitä on ilmassa eduskunnassa ja Yleisradiossa, eikä siltä voi välttyä edes Nokian pääjohtaja. Kun rakkaus iskee työpaikalla, kyseessä ei ole vain kahden kauppa. Lääkärinkin lempi löytyy usein läheltä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/rakkaus.jpg

Sitä on ilmassa eduskunnassa ja Yleisradiossa, eikä siltä voi välttyä edes Nokian pääjohtaja. Kun rakkaus iskee työpaikalla, kyseessä ei ole vain kahden kauppa. Lääkärinkin lempi löytyy usein läheltä.

Pari vuotta sitten julkaistun Lääkäri 2003 -tutkimuksen yli 4 000 vastaajasta 83 prosenttia oli naimisissa tai avoliitossa. Näistä parisuhteista 40 prosentissa kumpikin puoliso toimi terveydenhuollon ammatissa ja 28 prosenttia oli lääkäripariskuntia. Jotkut ovat tutustuneet puolisoonsa jo opiskeluaikana, monet työn merkeissä.

Sosiologian emeritaprofessorin Elina Haavio-Mannilan tutkimusten mukaan työpaikalla tutustumiseen perustuvat aviosuhteet ovat tavallista onnellisempia, koska puolisoita yhdistää yhteinen tausta ja samankaltainen ajattelu.

Avioliittojen lisäksi lääkärien työpaikoilta löytyy usein myös hyviä ystävyyssuhteita ja salasuhteita.

”Eipä ole tarvinnut selitellä päivystyksiä”

Liike-elämässä on tavallista, että pariskuntien ei haluta työskentelevän samassa työyhteisössä. Terveydenhuollon työpaikoilla pareja on kuitenkin työskennellyt iät ajat. Lääkärien työtehtävät samallakin työpaikalla ovat yleensä niin itsenäisiä, että parisuhteella ei ole suurta merkitystä työskentelyn kannalta.

”Kummallakin on oma huoneensa ja omat potilaansa. Usein emme edes tapaa päivän mittaan”, toteaa eräs lääkäripuolisonsa kanssa samassa yksikössä toimiva.

Lääkäripariskunnat kuitenkin tietävät, että työasiat tulevat helposti mukaan kotiin, kun työpaikka on sama. Toisaalta arvokkaana etuna on keskustelukumppani, joka tuntee asiat.

”Kysymme toisiltamme neuvoa asioissa, joissa toinen on parempi”, kertoo eräs lääkäripariskunta.

”Eipä ole tarvinnut selitellä päivystyksiä tai iltakokouksia”, sanoo eräs lääkäri.

Salasuhde syö arvostusta

Työpaikkasuhde ei koskaan ole vain kahden kauppa. Työntekijöiden parisuhteet vaikuttavat ryhmädynamiikkaan. Puolisoiden asema on merkittävä tekijä työyhteisössä, koska se nostaa valtakysymykset peliin. Lääkärin ja hoitajan parisuhde aiheuttaa työpaikalla erilaisen tilanteen kuin kahden lääkärin parisuhde.

– Vaikeimpia kuvioita syntyy silloin, kun toinen on esimies ja toinen alainen. Esimiehen valtaa siirtyy myös puolisolle. Häneen aletaan suhtautua eri tavoin: pitää olla suu supussa, varoa mitä puhutaan, sanoo psykoterapeutti, työnohjaaja Taru Kaivola Andante Consulting Oy:stä.

Kun kumpikin osapuoli on vapaa, seurusteluun suhtaudutaan yleensä myönteisesti. Mutta jos jompikumpi on naimisissa, suhde voi olla työkavereille vaikeakin asia. Siihen liittyy usein pettymystä ja luottamuksen menetystä.

– Salasuhteessa olevat ihmiset usein menettävät arvostusta työyhteisössä. Heidän saattaa olla vaikea itse ymmärtää asiaa, koska he pitävät suhdetta omana asianaan. Etenkin johtavassa asemassa olevan henkilön arvostus laskee tällaisessa tilanteessa todella selvästi, Kaivola sanoo.

Eräs sairaanhoitaja on työkaveriensa kanssa joutunut seuraamaan sivusta lääkärin ja hoitajan salasuhdetta muutaman vuoden ajan. Suhteen molemmat osapuolet ovat tahoillaan naimisissa ja heillä on lapsia. Suhde tuli nopeasti ilmi tiimityössä.

Työyhteisö otti huumorin avuksi asian käsittelyssä. Se onkin näkyvin tapa, miten aiheesta puhutaan kahvipöytäkeskusteluissa.

”Naureskelemme usein takanapäin, että onko rakastavaisilla paha päivä, tai jotain sellaista. Pientä moralisointia voi olla myös. Osapuolet eivät itse varmaan tiedä, että heille vähän nauretaan.”

Sairaaloissa esimiehet eivät yleensä puutu alaistensa suhteisiin. Oletuksena on, että salasuhteet ovat yksityisasioita eivätkä vaikuta työhön. Sairaanhoitaja kertoo kuitenkin toista.

”Suhde näkyy kyllä työssä. Lääkäri suosii hoitajaa ja helpottaa tämän työtä esimerkiksi päästämällä kahville. Sekin otetaan yleisesti huumorilla, että jaaha, taas menee hyvin.”

Tiiviissä työssä syntyy syviä ystävyyssuhteita

Toisaalta työkaveriin voi luoda syvän ystävyyssuhteen, jossa ei ole eroottista latausta mukana. Yhdysvalloissa puhutaan yleisesti office spouse -ilmiöstä: vastakkaista sukupuolta olevasta työkaverista tulee paras kaveri töissä. Tällaisia ystävyyssuhteita syntyy helposti, sillä töissä vietetään usein enemmän aikaa kuin kotona oman kumppanin kanssa.

– On ymmärrettävää, että saman alan työntekijästä löytyy ihminen, joka ajattelee samalla tavalla ja on kiinnostunut samoista asioista. Usein esimerkiksi sairaalatyöpaikalla joudutaan kokemaan rankkojakin asioita ja syntyy yhteenkuuluvuuden tunne. Kotona näistä asioista ei välttämättä voi puhuakaan, Kaivola pohtii.

Marianne Jansson
Miia Soininen

Lue lisää Lääkärilehden rakkaus-kesänumerosta, joka ilmestyy 21.6.

Lovessa – päätoimittaja Päivi Hietasen kommentti

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030