Ajan­kohtai­sta

Räätälöity työnkuva houkuttelee töihin syrjäseudulle

– Tulin Lieksaan töihin ennen kaikkea sen takia, että pystyin itse vaikuttamaan töitteni järjestämiseen, sanoo nuori lääkäri Janne Pesonen. Pohjois-Karjalan terveyskeskukset kalastavat lääkäreitä rekrytointihankkeen voimin. Pesosen mielestä esimerkiksi pitkä päivä ja lyhyt työviikko voisi houkuttaa monia.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/jannepesonen.jpg

– Tulin Lieksaan töihin ennen kaikkea sen takia, että pystyin itse vaikuttamaan töitteni järjestämiseen, sanoo nuori lääkäri Janne Pesonen.
Pohjois-Karjalan terveyskeskukset kalastavat lääkäreitä rekrytointihankkeen voimin. Pesosen mielestä esimerkiksi pitkä päivä ja lyhyt työviikko voisi houkuttaa monia.

Pesonen on juuri rakentanut talon Kuopioon eikä ole aikeissa muuttaa Lieksaan. Viransijaisuus sen sijaan osoittautui ihanteelliseksi ratkaisuksi, kun työnkuva räätälöitiin hänelle sopivaksi.

– Teen pitkää päivää ja nukun terveyskeskuksessa. Kun voin tehdä viikkotunnit tavallista lyhyemmässä ajassa, jää enemmän vapaata aikaa olla perheen kanssa kotona. En varmasti olisi täällä töissä, jos työpäivä olisi kahdeksasta neljään, sanoo Pesonen.

Töiden järjestelyn ansiosta hän voi viettää Kuopiossa neljä päivää viikossa.

– Kaikkia ihmisiä ei voi laittaa samaan muotiin, ei lääkäreitäkään. Tämä on minulle erittäin hyvä ratkaisumalli – ideaalitilanne nuorelle lapsiperheelle.

Alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen lääkärille on Lieksassa voitu luvata vapaata pelimatkojen ja leirien ajaksi, mikä myös painoi työpaikan valinnassa.

Isoksi plussaksi Pesonen laskee lisäksi mahdollisuuden osallistua kaupungin kustannuksella jatkokoulutukseen, esimerkiksi lääkäripäiville. Lieksalla on nyt tavallista enemmän rahaa käytettävissään lääkärien koulutukseen, koska sitä tarkoitusta varten on saatu rekrytointihankkeessa rahaa lääninhallitukselta.

– Kunnalla oli mahdollisuus tarjota sopimusta, joka sopi hyvin minun intresseihini. Ykkösasioita olivat mahdollisuus joustaa henkilökohtaisiin tarpeisiin, koulutusmahdollisuudet ja hyvät työskentelyolosuhteet. Palkassakaan ei ole mitään valittamista, mutta en minä pelkän rahan takia tänne tullut.

Terveyskeskustyö onkin mukavaa!

Janne Pesonen kertoo, ettei opiskeluaikoinaan koskaan ajatellut ryhtyvänsä terveyskeskuslääkäriksi. Työstään Lieksassa hän kuitenkin sanoo pitäneensä todella paljon.

– Jos tämä tällaista on, en näkisi poissuljettuna terveyskeskusvaihtoehtoakaan, vaikka aion kyllä ensisijaisesti suuntautua erikoissairaanhoitoon.

Pesonen jonottaa erikoistumispaikkaa Joensuun keskussairaalan silmätautien klinikasta.

Lieksan terveyskeskuksessa on yhdeksän lääkärinvirkaa, joista on täytetty viisi. Aikaisemmin vuokralääkärinä työskennellyt Pesonen on kuitenkin tottunut sellaiseen tilanteeseen.

– Minusta Lieksassa saadaan vähilläkin resursseilla paljon aikaiseksi. Kun lääkäripula on jatkunut pitkään, on opittu sellaiset toimintamallit, että selvitään.

Ylä-Karjala saa lääkärin todennäköisimmin Kuopiosta

Lieksassa, Ilomantsissa, Nurmeksessa ja Valtimolla yritetään selättää lääkärivajetta tehostamalla rekrytointia ja parantamalla lääkärien koulutusmahdollisuuksia. Lääkärivaje alueen kunnissa on 50 prosentin luokkaa.

Pohjois-Karjalaan kannattaa houkutella erityisesti sellaisia lääkäreitä ja lääketieteen opiskelijoita, joilla on juuret Itä-Suomessa tai muu henkilökohtainen kontakti sinne, osoittaa Taloustutkimuksen selvitys, jota hyödynnetään rekrytointihankkeessa.

– Jos selvitystä analysoi, meidän pitäisi satsata Kuopiossa opiskeleviin, sanoo Lieksan kaupungin johtava lääkäri Matti Turtiainen.

Muuttohalukkuutta selitti useimmiten perheen tai suvun läheisyys, tuttu ympäristö tai puolison juuret, mutta myös esimerkiksi alueen luonto ja asumisen väljyys.

Selvityksessä arvellaan, että Pohjois-Karjala saattaisi kiinnostaa myös Etelä-Suomen hektisyyteen ja ruuhkaisuuteen kyllästyneitä kaupunkilaisia.

Muuttohalukkuudeltaan ”toivottomimmiksi” selvitys sen sijaan luokittelee nuoret sinkut, joiden juuret ovat pääkaupunkiseudulla tai suurissa kaupungeissa.

Suvi Sariola
Kuva: Sami Parkkinen

Lue koko artikkeli perjantaina 3.8. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030