Lehti 48: Ajan­kohtai­sta 48/2005 vsk 60 s. 4951

Ruuhkaa lasten oikeuspsykiatrisissa työryhmissä Kustannukset halutaan siirtää kunnilta valtiolle

Suvi Sariola

Lasten oikeuspsykiatristen työryhmien rahoitus pitäisi siirtää kunnilta valtiolle, ehdottaa lääninpoliisijohtaja Mikko Paatero. Työryhmät antavat poliisille virka-apupyynnön perusteella tutkimustensa pohjalta lausuntoja esimerkiksi tapauksissa, jotka koskevat lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Paatero on huolissaan tutkimusten ruuhkautumisesta työryhmissä.

- Esimerkiksi Pirkanmaalla jono saattaa nykyisillä resursseilla olla vuodenkin mittainen, kun poliisilta tulee lausuntopyyntö, hän sanoo.

Jono hidastaa poliisinkin tutkimuksia, mutta eniten Paatero on huolissaan lasten oikeusturvasta, joka kärsii odottamisesta pahoin.

- Vuosi on todella pitkä aika. Tämänkaltaisten lapsiin kohdistuvien kysymysten ei pitäisi riippua rahoituskysymyksistä, hän huomauttaa.

Kustannusten siirrosta tulossa esitys

- Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä lasten oikeuspsykiatrinen tutkimusryhmä pystyy käsittelemään vuosittain 25-30 kokonaista tutkimuspakettia, sanoo ylilääkäri Pälvi Kaukonen Taysin lastenpsykiatrian klinikasta.

Koska virka-apupyyntöjä kuitenkin tulee enemmän, jono on nyt noin vuoden mittainen. Tutkimusten kiireellisyyttä arvioidaan tietysti myös tapauskohtaisesti, mutta osa joutuu silti jonottamaan.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä ryhmän tutkimista tapauksista noin 85 prosenttia koskee lapsen seksuaalisen hyväksikäytön epäilyä.

Myös Pirkanmaalla halutaan siirtää kustannukset valtion maksettaviksi:

- Valtion pitäisi korvata lasten oikeuspsykiatristen työryhmien kustannuksista esitutkinnan osuus ihan samalla tavalla kuin valtio maksaa aikuisten mielentilatutkimukset. Silloin tutkimukset resursoitaisiin tarpeen mukaan ja esimerkiksi yliopistosairaalat voisivat perustaa tutkimuskapasiteetiltaan riittävät työryhmät, Pälvi Kaukonen sanoo.

Hänen mukaansa yliopistosairaanhoitopiirit aikovatkin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin aloitteesta tehdä ministeriöille esityksen kustannusten siirrosta.

- Jonottaminen on sikäli hyvin vaikea asia, että siinä kärsii sekä lapsen oikeusturva että hänen oikeutensa hoitoon. Asiantuntijatutkimuksen onnistumisen kannalta ei voisi hoitaa, ennen kuin tutkimus on tehty, ja se taas, että tutkimus tehdään hyvin, parantaa lapsen oikeusturvaa, mutta polkee hänen oikeuttaan hoitoon, Pälvi Kaukonen kuvaa.

Lue myös

Kuopiossa parempi tilanne

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin perustettiin lasten oikeuspsykiatrinen työryhmä tänä vuonna. Aikaisemmin tutkimuksia tehtiin lastenpsykiatrian poliklinikalla muun toiminnan ohessa.

Samalla kun tutkimuksia varten saatiin lisäresursseja, vastuualue laajeni kattamaan kolme muutakin sairaanhoitopiiriä.

- Pystymme nyt käynnistämään tutkimukset 2-3 kuukauden kuluessa lähetteen saapumisesta, ja sitten tutkimukset tehdään kyllä nopeasti, kertoo osastonylilääkäri Pirjo Ojala.

Kuopiossa lasten oikeuspsykiatriseen työryhmään ohjautuneista tapauksista yli 90 prosenttia liittyy seksuaalisen hyväksikäytön epäilyyn, loput fyysisen pahoinpitelyn epäilyyn.

Lasten oikeuspsykiatriset työryhmät on tänä vuonna perustettu myös Helsinkiin ja Ouluun. Oulun toiminta on vasta käynnistymässä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030