Ajan­kohtai­sta

Sähköinen lääkkeiden interaktiotietokanta on valmis

Lääkkeiden yhteisvaikutuksia listaava ja niistä varoittava sähköinen SFINX- tietokanta on saatu valmiiksi. Turun yliopistollisen keskussairaalan, Karoliinisen instituutin ja Stockholms Läns Landstingetin lääkeyksikön yhteistyönä syntynyt tietokanta sisältää tällä hetkellä 4 300 lääkeparin yhteisvaikutukset. Tietokanta haluttiin laatia jokalääkärin ja apteekkien työkaluksi ja tässä myös onnistuttiin, arvelee professori Kari Laine Tyks:n lääkeinteraktioyksiköstä.

Kari Laine kertoo, että SFINX on tarkoitettu estämään vakavien lääkeyhteisvaikutusten syntyä, mutta myös ohjaamaan lääkäriä tilanteessa, jossa lääke tai sen annostus ei sovikaan yhteen potilaan muiden lääkkeiden kanssa.

Käytännössä tietokanta toimii niin, että lääkäri antaa sille suunnittelemansa lääkeparin nimen ja ohjelma ilmoittaa hänelle yhdistelmän mahdolliset interaktioriskit. Ohjelma myös suosittele tapaa, jolla esimerkiksi lääkettä tai annosta muuttamalla yhteisvaikutusvaaraa voidaan vähentää.

SFINX:n integroiminen osaksi apteekkijärjestelmiä ja potilaskertomusjärjestelmien lääkemääräysosioita tuo esiin sen ehkä tärkeimmän käyttötavan. Tällöin SFINX nimittäin varoittaa automaattisesti aina uuden lääkemääräyksen yhteydessä, onko valmisteella interaktioita potilaan jo käytössä olevan lääkityksen kanssa.

? Apteekissa, jos sen järjestelmä sen sallii, SFINX voi ottaa huomioon myös potilaan itsehoitovalmisteet ja huomauttaa niistä, Laine kertoo.

SFINX:n yhteisvaikutusvaroitukset on jaettu A–D luokkiin, joista D tarkoittaa lääkkeen käytön relatiivista vasta-aihetta. D-luokkaa tähdentää, liikennevalojen tapaan, punainen varoitusneliö, kun taas C-tasoisen varoituksen merkki on keltainen neliö. Luokan A- ja B-interaktiotaso tarkoittaa, ettei yhteisvaikutuksista ole ainakaan selkeää näyttöä.

SFINX-tietokanta päivitetään neljä kertaa vuodessa. Se sisältää nyt noin 4 300 lääkeparin yhteisvaikutukset, mutta Kari Laina arvioi määrän nousevan nopeasti yli 5 000:een. Tietokanta maksaa 27 euroa vuodessa lääkäriä kohti, apteekeille vuosimaksu on 200 euroa. Hinta sisältää päivitykset. Kari Laine muistuttaa, että hintaan eivät kuulu kulut, jotka ohjelmistoyritykset perivät ohjelman asentamisesta ja sen liittämisestä jo käytössä oleviin valmisterekistereihin.

SFINX:ä myyvät Duodecim, Multirec Oy ja apteekeille sitä toimittavat Proversa Oy ja Receptum Oy. SFINX-ohjelman on parhaillaan koekäytössä Terveysportti-portaalissa. SFINX-lyhenne tulee sanoista Swedish-Finnish Interaction X-referencing.

Liisa Koivula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030