Lehti 26: Ajan­kohtai­sta 26/2007 vsk 62 s. 2532 - 2533

Sirkka-Liisa Valle: HIV ei ole koskaan yksityisasia

Suvi Sariola

Lääkehoidon kehitys on muuttanut HIV-potilaiden tulevaisuutta radikaalisti.

- Nyt monet ajoissa hoitoon hakeutuneet HIV-potilaat voidaan kuntouttaa työelämään ja heillä voi olla edessään normaali elinajanodote, sanoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, dosentti

Sirkka-Liisa Valle

, joka antoi HIV-valistukselle kasvot taudin alkuaikoina.

- Niin hyvä kuin tämä onkin yksilön kannalta, se on kuitenkin tavallaan ansa taudin leviämisen kannalta, hän miettii.

Vallen mielestä onkin ironista, että tartunnan saaneen vointia parantavat uudet lääkkeet saattavat pahimmassa tapauksessa jopa edistää epidemian leviämistä, jos turvaseksi unohtuu. Tehokkaista lääkkeistä huolimatta tartuttavaa virusta on siemennesteessä, vaikka veren HIV-pitoisuus olisi niin pieni, ettei sitä voi mitata.

- Lääkärit ja potilasjärjestöt tekivät paljon työtä, että HIV-infektiosta saataisiin stigma pois ja siitä tulisi tauti muiden joukossa.

HIV-valistuksen pioneeri ei hyväksy HIV-infektion vertaamista esimerkiksi diabetekseen.

- Diabetes koskee suoraan vain yksilöä itseään, mutta HIV ei ole koskaan yksityisasia. Se koskee mitä suurimmassa määrin entisiä, nykyisiä ja tulevia seksikumppaneita.

Yhden asian ihminen

Sirkka-Liisa Valle jätti työn HIV-potilaiden parissa viisitoista vuotta sitten ja alan tutkimuksen kymmenen vuotta sitten. Tänä kesänä hän jää eläkkeelle myös yksityislääkärin työstään.

- HIV-valistus oli minun missioni. Olin ihan yhden asian ihminen, hän kuvaa.

Aloittaessaan AIDS-tutkimuksen keväällä 1983 Valle oli kolmen kouluikäisen lapsen äiti. Hätääntyneet ihmiset soittivat tutkijalle kotiinkin, ja työ koski pian koko perhettä. "Ei, HIV ei tosiaan tartu hyttysistä", valisti nuorin lapsista puhelimessa 13-vuotiaana.

- Olihan se vuosien ajan hirveä stressi. Olin kroonisesti varpaillani: mitä nyt, mitä tapahtuu seuraavaksi. Oli myös paljon ihmisiä, jotka ajattelivat toisin kuin minä ja toivat sen myös selvästi esille.

- Koin torjunnan liiankin henkilökohtaisesti. Minusta asiasta oli kuitenkin puhuttava niin, että jokainen ymmärtää, eikä ahdistustakin aiheuttavia ikäviä faktoja saanut jättää kertomatta.

Minne hävisi AIDS-valistus?

Valle ei usko epidemian hiipumiseen Suomessa, päinvastoin. Hän muistuttaa, että vuosittain todettujen uusien seksitartuntojen määrä kasvaa, vaikka ruiskuhuumeiden käyttäjien keskuudessa levinnyt epidemia saatiin nopeilla toimilla hyvin hallintaan.

Lue myös

- Jospa ihmiset muistaisivat, että seksitartunnan voi saada ainoastaan kahdentyyppiseltä tartuttajalta: siltä, joka ei tiedä tartunnastaan, ja siltä, joka tietää, mutta ei välitä. Siksi HIVin voi välttää vain huolehtimalla omasta suojauksestaan.

Valle korostaa yhä tartunnan jäljittämistä, jotta estettäisiin ainakin taudin tahaton leviäminen.

- Tämä on kuitenkin vaikeaa lääkäreille, jotka ovat tottuneet hoitamaan potilaita eikä kyselemään seksikontakteista. Tartunnan jäljittämisessä on runsaasti parantamisen varaa. Potilaan motivoiminen kontaktien selvittämiseen on edelleen yksi haastavimmista tehtävistä HIV-infektion hoidossa.

Hänen mielestään terveydenhuollossa edelleen arastellaan HIV-diagnostiikkaa.

- On kaikkien etu, että diagnoosi tehdään ajoissa.

- Nyt epidemian seuranta on Kansanterveyslaitoksen käsissä ja uudistunut AIDS-tukikeskus hoitaa hyvin omaa leiviskäänsä, Valle arvioi.

- Mutta mihin katosi kaiken kansan suorasanainen valistus? Suvi Sariola

Katso lisäksi lääkärin HIV-tietopaketti www.laakarilehti.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030