Lehti 48: Ajan­kohtai­sta 48/2005 vsk 60 s. 4949

Sitkeät täit vaativat vaivannäköä

Marianne Jansson

Täiongelma nostaa päätään etenkin syksyisin muuallakin kuin Suomessa. Päätäihavainnoista ilmoittaneissa tanskalaiskouluissa kammattiin 1 441 oppilasta ja 14 %:sta löytyi täitä. Täisaaliita uitettiin neljä tuntia täisampoiden tehoaineissa, permetriinissä tai malationissa, ja eloon jääneet katsottiin resistenteiksi. Näistä 29 koulun täinäytteistä 72 % oli resistenttejä permetriinille ja 35 % malationille.

Tanskalaistutkijat toteavat lääkeresistenttien täiden olevan ilmeisen laajalle levinnyt ongelma. He korostavat täikamman tärkeyttä hoidon tukena. Lääkesampoiden tehoa on syytä seurata entistä tarkemmin.

Suomessa täiden lääkeresistenssiä ei ole tutkittu. Ensi vuoden alkupuolella on tarkoitus asiantuntijaryhmässä pohtia tällaisen tutkimuksen aiheellisuutta ja tarkastella täidenhäätöohjeiden linjauksia, kertoo parasitologiaan perehtynyt erikoislääkäri Sakari Jokiranta Helsingin yliopiston Haartman-instituutista ja HUSLABista.

- Siirtyminen toksisempiin lääkevalmisteisiin arveluttaa, varsinkin kun potilaat ovat enimmäkseen lapsia, sanoo Jokiranta.

Suomessa hoitosuositusta ei siis ainakaan toistaiseksi ole muutettu. Ensisijaiseksi hoidoksi suositellaan käsittelyä permetriiniä sisältävillä täisampoilla. Hoito toistetaan parin viikon kuluttua. Jos tämä ei tehoa, siirrytään malationia sisältäviin valmisteisiin. Esimerkiksi Ruotsissa on jo aiemmin suositeltu ensisijaiseksi hoidoksi malationia sisältäviä valmisteita. Tosin täiden resistenssiä ei ole sielläkään tutkittu.

Erikoislääkäri Eeva Salo Husin HUSin Lasten ja nuorten sairaalasta muistuttaa, että hoidon epäonnistuminen voi johtua myös siitä, että lääkkeitä ei käytetä oikein. Huolellinen kampaaminen tiheällä täikammalla takaa eteenpäin, harjojen ja kampojen puhdistaminen sekä lakanoiden ja vaatteiden pesu kuuluvat myös hoitoon. Perheenjäsenten päät on syytä tarkistaa ja tarvittaessa hoitaa samassa yhteydessä.

Lue myös

- Muitakin kuin kemiallisia hoitokonsteja on paljon, mutta niistä ei ole tutkimusnäyttöä, sanoo Salo.

Tarjolla on mm. erilaisia kampakittejä - myös sähköiskun täille antava malli. Erilaisia hiustenhoitoaineita on käytetty usein ja pitkään toistuvien kampaamisten yhteydessä. Ilmavaivojen hoitoon tarkoitettua dimetikoniakin on kokeiltu täivoiteeksi; tehon esitetään perustuvan täin päälle silikoniyhdisteestä muodostuvaan kalvoon. Hautominen 50-prosenttisella etikkavedellä on joidenkin kokemusten mukaan tappanut täit ja saanut saivareetkin irtoamaan. Kaljuksi ajaminen on sekin vaihtoehto, joskin monen lapsen mielestä varmaan viimeinen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030