Lehti 27-29: Ajan­kohtai­sta 27-29/2004 vsk 59 s. 2677

Suomalaisnuoret käyttävät harvoin huumeita, mutta unohtavat kondomin

Ulla Järvi

Suomalaisnuoret ovat keskimääräistä terveempiä, näin kertoo tuore WHO:n koululaistutkimus.

35 maan koululaisen parissa tehty kyselytutkimus paljastaa, että terveysongelmat kasaantuvat muutamiin maihin, Itä-Eurooppaan ja erityisesti Grönlantiin. Tutkimusaineisto kerättiin luokkakyselynä vuonna 2002, ja siihen vastasivat 11-, 13- ja 15-vuotiaat koululaiset, yhteensä 162 000 oppilasta. Suomalaisia oli mukana 5 400. Tutkimus toteutaan joka neljäs vuosi, ja Suomen osaprojektia johtaa terveyskasvatuksen professori Lasse Kannas Jyväskylän yliopistosta.

- Tällainen suuri kyselytutkimus tuottaa paljon mielenkiintoista dataa, mutta ei vielä kerro, miksi jotkut asiat ovat niin kuin ovat. Toivon mukaan tulokset kuitenkin virittävät kansallisesti ja kansainvälisesti terveyspoliittista keskustelua, kasvatuspohdintaa ja nuorten kasvuympäristön laadun arviointia, Lasse Kannas huomauttaa.

Tutkimuksen tilastojen lukeminen tuottaa mielenkiintoisia havaintoja, mutta vähän vastauksia. Grönlannin nuorison elintavat näyttävät aika hurjilta; yli puolet 15-vuotiaista tupakoi päivittäin ja kolme neljäsosaa kertoi jo olleensa yhdynnässä. Suomessa ylipainoisia on hieman keskimääräistä enemmän. Vähiten heitä löytyy Itä-Euroopasta, mutta jostain syystä samat nuoret koreilevat huonosti voivien kärkisijoilla.

Lasse Kannaksen mukaan ainakin toistaiseksi tutkijoita on kiinnostanut vain ylipaino, nuorten painoindeksejä ei laskettu mahdollisen liiallisen laihuuden havaitsemiseksi. Myös Itä-Euroopan nuorten tupakointi on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti, minkä arvellaan johtuvan elintapojen länsimaistumisesta.

Tytöt oireilevat

Kaikissa tutkimukseen osallistuneissa maissa valtaosa lapsista ja nuorista arvioi oman terveytensä hyväksi tai erinomaiseksi.

Korkeintaan kohtalaiseksi tai huonoksi terveytensä koki 16 prosenttia 15-vuotiaista pojista ja 27 prosenttia tytöistä. Eniten huonosti voivia oli itäisen Euroopan maissa, kuten Ukrainassa ja Venäjällä sekä Liettuassa ja Latviassa. Ukrainassa jopa 63 prosenttia tytöistä ja 31 prosenttia pojista koki terveytensä kohtalaiseksi ja huonoksi. Vähiten huonon voinnin kokemuksia oli sveitsiläisnuorilla.

Suomi kuului niiden maiden joukkoon, jossa oli keskimääräistä vähemmän terveytensä huonoksi kokevia koululaisia. Täällä 12 prosenttia pojista ja 16 prosenttia tytöistä koki voivansa huonosti. Silti oireita on useammilla, mutta niiden ei ilmeisesti anneta haitata elämää. Suomalaisista tytöistä 26 prosenttia esimerkiksi kärsi viikoittain päänsärystä. Pojista vain yhdeksän prosenttia ilmoitti viikoittaisia päänsärkyoireita. Päänsärky on nuorten yleisimmistä oireista, ja se on lisääntynyt vuosi vuodelta. Kansainvälisessä vertailussa suomalaisten päänsärkyoireet edustavat keskivertoa.

Kun sen sijaan vertaillaan kaikenlaista oireilua, Suomen nuoret voivat keskimääräistä paremmin. Vähintään kahta psykosomaattista oiretta poti viikoittain 15-vuotiaista suomalaistytöistä 37 prosenttia ja pojista 18 prosenttia.

Ehkäisyneuvonta olisi tarpeen

Lue myös

15-vuotiaat suomalaistytöt kuuluvat kansainvälisessä vertailussa seksuaalisesti kokeneimpien joukkoon. Yhdynnän kokeneita oli 33 prosenttia tytöistä ja 23 prosenttia pojista. Vain tytöt Skotlannissa, Walesissa, Englannissa, Ukrainassa ja Grönlannissa olivat suomalaisia kokeneempia.

- Kyseenalainen kunnia suomalaisnuorilla on sijoittua kärkeen tilastossa, joka kertoo kondomin käyttämättömyydestä, hymähtää Lasse Kannas. Puolet tytöistä ja yksi kolmasosa pojista ilmoitti, ettei kondomia oltu käytetty viimeisimmässä yhdynnässä. Raskauden ehkäisystä suomalaisnuoret kuitenkin huolehtivat paremmin, sillä 90 prosenttia tytöistä ilmoitti kuitenkin käyttäneensä jotain ehkäisyä.

Kannaksen mukaan seksikäyttäytyminen on selkeästi yhä vielä sidoksissa maan kulttuuriin ja uskontoon, Suomessa myös alkoholikulttuuriin. Humalassa tulee tehdyksi eri asioita kuin selvinpäin.

Kannabiskulttuuri ei sen sijaan ole vielä Suomeen rantautunut. 15-vuotiaista suomalaisnuorista vain seitsemän prosenttia ilmoitti käyttäneensä kannabista. Eniten käyttäjiä oli Kanadassa, Sveitsissä ja Englannissa, jossa lähes 40 prosenttia 15-vuotiaista oli käyttänyt kannabista edeltäneen vuoden aikana.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030