Ajan­kohtai­sta

Suomessa kehitetystä BNCT-hoidosta apua pään ja kaulan alueen syöpiin

BNCT-hoito on uudentyyppinen syövän täsmäsädehoito, jota on toistaiseksi pidettävä vielä kokeellisena hoitona

Suomessa tehdyssä kliinisessä potilastutkimuksessa on osoitettu, että BNCT- eli boorineutronisädehoidolla voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia vaikeiden pään ja kaulan alueen syöpien hoidossa.

Tutkimusohjelman tieteellinen johtaja, professori Heikki Joensuu pitää tuloksia paitsi merkittävinä, myös uutena aluevaltauksena, koska BNCT-hoito on tähän asti mielletty vain aivokasvainten hoitomuodoksi.

Tutkimustulosten mukaan hoitovaste saatiin kymmenellä (83 %) hoidetuista 12 potilaasta, ja seitsemällä potilaalla kasvain hävisi kokonaan. Hoidetuilla potilailla oli syöpäleikkauksesta ja tavanomaisesta sädehoidosta huolimatta paikallisesti uusiutunut pään ja kaulan alueen syöpä.

Meilahden kampuksella toimivan Boneca Oy:n kliiniseen tutkimusohjelmaan kuuluvassa faasi I/II-tutkimuksessa tähän mennessä saatujen näyttöjen rohkaisemana tutkimusohjelmaa jatketaan tavoitteena hoitaa yhteensä 30 potilasta.

BNCT-hoito on uudentyyppinen syövän täsmäsädehoito, jota on toistaiseksi pidettävä vielä kokeellisena hoitona. Syöpäsoluja tuhoava säteily syntyy syöpäkasvaimen sisällä, kun kasvainkudokseen erityisen kantaja-aineen avulla saatetut booriatomit halkeavat neutronisäteilyn vaikutuksesta. Näin kasvaimeen saadaan annettua korkea sädeannos terveen kudoksen paljolti säästyessä säteilyltä. Menetelmässä tarvittava neutronisäteily saadaan VTT:n Otaniemessä sijaitsevasta tutkimusreaktorista.

BNCT-hoitoa voidaan antaa tuloksellisesti myös sellaisille pään ja kaulan alueen syöpää sairastaville potilaille, joille tavanomaista sädehoitoa ei ole enää voitu antaa. BNCT-hoito voidaan antaa kertahoitona tavanomaisen pitkän sarjahoidon sijasta.

Boneca Oy:n kliinisessä tutkimusohjelmassa on lisäksi meneillään kaksi hoitotutkimusta, joissa selvitetään, miten BNCT-hoito tehoaa vaikeisiin aivokasvaimiin (glioblastoomaan ja anaplastiseen astrosytoomaan). – Suunnitelmissamme on soveltaa menetelmää muuallakin kuin pään ja kaulan alueella sijaitsevien kasvainten hoitoon potilaille, joille ei ole nykyisin olemassa tehokasta hoitomuotoa, kertoo professori Joensuu.

Hoidot ovat kokeellisia ja ne annetaan tiiviissä yhteistyössä HYKS:in Syöpätautien klinikan kanssa VTT:n tutkimusreaktorin yhteyteen rakennetulla BNCT-hoitoasemalla Espoon Otaniemessä. VTT tuottaa hoidoissa tarvittavan neutronisäteilyn.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030