Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/2006 vsk 61 s. 152

Sykevälin mittaus kertoo stressistä ja palautumisesta

Ulla Järvi

- Lainsäädännön mukaan jokaisella suomalaisella työntekijällä on oikeus mittauttaa työnsä psyykkinen ja fyysinen kuormittavuus. Tähän asti ongelmana on ollut objektiivisen mittaamisen vaikeus, kertoo professori

Heikki Rusko

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden laitokselta.

Jyväskylän yliopiston Syke ja työ -projekti on nyt osoittanut, että sykevälin mittaukseen perustuva menetelmä on luotettava keino arvioida päivittäistä stressin ja palautumisen vaihtelua. Jo muutaman päivän mittauksella saadaan riittävällä tarkkuudella tietoa päivän sisäisestä kuormittuneisuuden vaihtelusta sekä eri päivien vaihtelusta.

Menetelmä antaa tietoa paitsi stressistä, myös työntekijän voimavaroista. Jaksamisen kannaltahan on oleellista, käynnistyvätkö voimavarojen palautumista edistävät prosessit esimerkiksi lyhyen rentoutumisen aikana, palaudutaanko riittävästi yöunen aikana ja miten viikonlopun aikana voimavaroja saadaan ylläpidettyä sopivan vapaa-ajan toiminnan ja levon avulla.

Hyvinvointianalyysin tuloksia on vertailtu stressin mittarina yleisesti käytettyyn kortisoliin sekä subjektiivisiin psykologisiin havainnointi- ja kyselymuuttujiin.

Lue myös

Heikki Rusko muistuttaa, että yli puolet EU:n työntekijöistä ilmoittaa työskentelevänsä erittäin kiivaaseen tahtiin, ja stressin ja siihen liittyvien häiriöiden on arvioitu muodostuvan suureksi taloudelliseksi ongelmaksi. EU:n työsuojelun puitedirektiivillä halutaan korostaa stressin ja siihen liittyvien sairauksien ennaltaehkäisyä.

Jyväskylän yliopiston ja sen yhteistyökumppaneiden tutkimusta on rahoittanut Tekesin FinnWell-ohjelma.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030