Ajan­kohtai­sta

Terrorismilaki mahdollistaa potilastietojen luovutuksen Yhdysvalloissa

Yhdysvaltalaislehti paljasti vuodenvaihteessa, että ns. Patriot Act -laki mahdollistaa potilastietojen luovuttamisen viranomaisille: käytännössä ilman potilaiden tietoa ja suostumusta.

British Medical Journalin mukaan osa Yhdysvaltain lääkärikunnasta on noussut vastustamaan Patriot Actin lukua 215. Kyseisessä luvussa annetaan liittovaltion poliisille FBI:lle valtuudet saada potilasasiakirjoja haltuunsa.

Lääketieteellisen etiikan professori Veikko Launis Turun yliopistosta pitää Yhdysvaltain mallista potilastietojen luovuttamista monella tapaa ongelmallisena.

– Lakihan on kaikkien kansainvälisten suositusten ja sopimusten kanssa ristiriidassa, Launis kommentoi.

Yhdysvaltojen tutkimusperinteiden ja -käytäntöjen kannalta potilastietojen luovuttaminen voidaan nähdä jopa paradoksaalisena käytäntönä.

– Yhdysvalloissa tutkimus ja siihen liittyvä etiikka on hyvin pitkälle juridisoitua. Siellä ei uskalleta tehdä juuri mitään väärää tai vilppiä tutkimuksen alueella: sellainen voi tulla hyvin kalliiksi oikeusjuttujen pelossa.

Launis sanoo Yhdysvaltain lain olevan yleiseettisesti ja ihmisoikeuksien kannalta väärä, samoin liikutaan lääkärin työn kannalta heikoilla jäillä.

– Monissa tapauksissa potilasnäytteet ja -tiedot tallennetaan informed consent -periaatteen mukaisesti. On ongelmallista, kun lääkäreiltä ja lääkäritutkijoilta viedään mahdollisuudet pitää kiinni omasta etiikastaan.

Patriot Act -laki on säädetty päättyväksi 3. helmikuuta 2006. Presidentti George Bush hakee voimakkain ottein laille jatkoaikaa kongressissa.

Janne Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030