Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2007 vsk 62 s. 3272

Terveyden edistäminen on muutakin kuin terveyspolitiikkaa

Ulla Järvi

Syntymällä tytöksi, käymällä koulusi hyvin ja välttämällä tupakkaa sinulla on suuri todennäköisyys elää huomattavan pitkään. Tupakoiva, perheetön ja kouluttamaton mies taas kohtaa matkansa pään tilastojen mukaan jopa parikymmentä vuotta aikaisemmin.

Tätä tosiasiaa joudutaan pohtimaan myös hallituksen terveyden edistämisen politiikkaohjelmassa. Ohjelmajohtajaksi kutsuttu entinen sosiaali- ja terveysministeri

Maija Perhokin

myöntää, ettei yksin sosiaali- ja terveyspoliittisin toimin ratkaista suomalaisia suuria terveyseroja.

- Merkittävä osa erilaisista ongelmista ja sairauksista on ehkäistävissä. Oleellista on, että päättäjät ja vaikuttajat tunnistavat ne tekijät, joilla terveyteen ja terveyseroihin on mahdollista vaikuttaa, painottaa Perho.

Peruspalveluministeri

Paula Risikko

korostaa, että sosiaali- ja terveyspolitiikan ja terveysvalistuksen mahdollisuudet edistää väestön terveyttä ovat hyvin rajalliset. Terveyttä edistäviä päätöksiä tarvitaan yhteiskunnan kaikilla sektoreilla ja tasoilla.

- Oleellista on omaksua terveyden edistämisen ajattelu ja asenne hallinnossa ja eri tasojen päätöksenteossa. Vain sitä kautta voidaan parantaa väestön terveyttä ja vähentää terveyseroja, Risikko sanoo.

Nykyhallitus on linjannut terveyden edistämisen peräti hallitusohjelmaansa, ja on edistämistyötä varten laatinut pohjan terveyden edistämisen politiikkaohjelmalle. Ohjelmassa todetaan, että terveys on ihmisen "tärkeimpiä arvoja ja vaikuttaa keskeisesti elämän laatuun". Lisäksi muistutetaan, että terveys on Suomen menestyksen kilpailutekijä, sillä hyvinvointi ja tuottavuus kulkevat käsi kädessä.

Tässä vaiheessa Perho ei vielä halunnut listata konkreettisia asioita, joita ohjelmaa varten budjetoidulla 300 000 eurolla aiotaan tehdä. Ohjelmajohtajan tehtävä onkin koota eri alojen toimijoita yhteen niin terveydenhuollosta kuin kolmannelta sektoriltakin. Heidän tehtävänsä taas on saada terveyden edistäminen osaksi kaikkea politiikkaa sekä valtakunnan että kuntien tasolla; siis nykyajan lobbausta.

Lue myös

Hyssälä rukkaa elämäntapojaan televisiossa

Samaan aikaan politiikkaohjelman kanssa julkkikset muuttavat televisiossa kilvan elämäntapojaan TV1:n Elämä pelissä -sarjassa. Rohkeasti itsensä peliin on laittanut sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä, joka on yksi tv-sarjan elämäntaparemonttilaisista.

Sarjaan liittyy Duodecimin julkaisema Elämä pelissä -kirja ja KTL:n laatima internetpeli (www.yle.fi/elamapelissa). Kirjan julkistamistilaisuudessa Hyssälä iloitsi siitä, että mahtuu muutaman vuoden takaiseen lempijakkupukuunsa. Silti hän kiistää lähteneensä mukaan esimerkiksi julkisuuden ulkonäköpaineiden ajamana.

Pahimmiksi sudenkuopikseen Hyssälä luettelee epäsäännölliset ruoka-ajat, kohtuuttomat työpäivät ja oman ajan puutteen. Hyssälä kertoo nyt kiinnittävänsä huomiota siihen, että syö aina jotain "kunnollista".

- Huomasin myös kadottaneeni elämästäni sellaisen hyvää oloa tuottavan asian kuin kulttuurin. Minähän olin ennen ministeriaikaa suorastaan kulttuurin ja taiteen suurkuluttaja.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030