Lehti 38: Ajan­kohtai­sta 38/2005 vsk 60 s. 3720

Terveydenhuollon työsuojelun valvontahanke etenee

Harri HalmeHeikki Savolainen

Väkivallan uhka, häirintä ja henkinen kuormitus ovat terveydenhuollon työsuojelun avainkohteita. Raskaat nostotkaan eivät sairaalatyössä ainakaan vähene.

Sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosasto käynnisti vuonna 2004 hankkeen, jonka tavoitteena on selvittää sairaanhoitopiirien työturvallisuus- ja terveysjärjestelmiä ja niiden toteutumista. Erityisesti valvotaan sitä, miten työnantaja on toteuttanut asiakasväkivaltaan, häirintään ja epäasialliseen kohteluun, haitalliseen henkiseen kuormitukseen sekä raskaisiin nostoihin ja siirtoihin kohdistuvat velvoitteensa. Laadullisten kuvaajien lisäksi tarkastellaan esimerkiksi poissaoloja työstä, käyntejä työterveyshuollossa ja ehkäisevän työn osuutta niissä.

Alustavien tulosten mukaan ongelmia riittää edelleen, vaikka niiden korjaamiseksi onkin tehty töitä. Asiakasväkivallan uhka on tiedostettu ja useimmiten sen hallitsemista on ohjeistettukin. Häirintä ja epäasiallinen kohtelu työpaikalla vie kaikilta paljon resursseja, ja näitä tapauksia on vaikea hoitaa työyhteisössä. Haitallisen henkisen kuormituksen arviointiin kaivataan lisää keinoja, mutta jo nyt ongelmaan osataan kiinnittää huomiota. Raskaat nostot ovat sairaalatyössä edelleen vakava ongelma.

Lue myös

Julkisen terveydenhuollon viranhaltija on sairauden vuoksi poissa töistä keskimäärin 17 päivää vuodessa. Esimerkiksi teollisuustyöhön verrattuna luku on varsin suuri.

Elokuun loppuun mennessä valvontahanke oli aloitettu 17 sairaanhoitopiirissä ja lopuissa hanke alkaa kuluvan vuoden aikana. Valvontahanke on käynnistynyt myös terveyskeskuksissa, ja tarkoitus on laajentaa hanketta myös yksityisen sektorin työpaikoille. Hanke jatkuu vuoteen 2007 asti.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030