Ajan­kohtai­sta

Tietokonetomografia havaitsee hyvin tekoniveltä uhkaavan osteolyysin

TT-kuvaus löysi nilkan osteolyysimuutokset paremmin kuin röngenkuvaus.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

Tietokonetomografia on hyvä kuvausmenetelmä nilkan tekonivelen pysyvyyttä uhkaavan osteolyysin havaitsemisessa, käy ilmi LL Ia Kohosen väitöstutkimuksesta.

Tekonivelleikkauksen läpikäyneitä nilkkoja on perinteisesti kuvannettu ainoastaan röntgenkuvilla.

– TT-kuvaus havaitsi enemmän ja kookkaampia osteolyysimuutoksia nilkan tekonivelen ympärillä kuin röntgenkuvaus, Kohonen kertoo.

Tutkimuksessa todettiin myös, että nilkan tekonivelkomponenttien ympärille ilmaantuva osteolyysi oli huomattavan yleistä ja sen muodostuminen alkoi suhteellisen varhain tekonivelleikkauksen jälkeen.

Osteolyysi on yleistä luusiirteen jälkeen

Tekonivelen ympärille ilmaantuva osteolyysi on merkittävimpiä nilkan tekonivelleikkauksen myöhäisvaiheen komplikaatioita. Pahimmillaan se johtaa tekonivelen irtoamiseen.

Syytä osteolyysin syntymiseen ei täysin tunneta, eikä sen sen hoidosta ole yksimielisyyttä.

Lue myös

– Tutkimuksessa seurattiin uusintaleikattuja nilkkoja. Uusintaleikkauksissa nilkan tekonivelen ympärillä olevat osteolyysimuutokset täytettiin luusiirteellä. Vajaa neljän vuoden pituisessa seurannassa todettiin, että osteolyysimuutosten radiologinen eteneminen luusiirretäytön jälkeen oli yleistä. Vajaa kolmasosassa luusiirteellä täytetyistä osteolyysionteloista ei radiologista etenemistä tapahtunut, Kohonen sanoo.

Kohosen väitöskirja "Computed Tomography and Radiography in the Diagnosis and Follow-up of Periprosthetic Osteolysis after Total Ankle Arthroplasty" tarkastetaan Turun yliopistossa 17.2.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030