Lehti 34: Ajan­kohtai­sta 34/2004 vsk 59 s. 3014

Tiivis television katselu lapsuudessa voi ennustaa ylipainoa

Ulla Toikkanen

TV:n ääressä vietetty aika lapsuudessa ja teini-iässä on yhteydessä aikuisiän ylipainoon, heikkoon kuntoon, tupakointiin ja kohonneeseen kolesteroliin Lancetin (2004;364:257-62) mukaan. Uudessa-Seelannissa Otagon yliopistossa tehtyyn pitkittäistutkimukseen osallistui 1 000 vuosina 1972-1973 syntynyttä henkilöä. Ensimmäiset arvioinnit tutkimukseen osallistuneista tehtiin 3 vuoden iässä, ja heitä seurattiin 26-vuotiaiksi asti.

Mitä ahkerammin televisiota katsoi 5-15 ikävuoden välillä, sitä enemmän ilmeni yhteyksiä korkeampaan BMI:hin (p = 0,0013), sydämen ja keuhkojen heikompaan toimintaan (p= 0,0003), lisääntyneeseen tupakointiin (p < 0,0001) ja korkeampaan kolesteroliin (p = 0,0037). Tutkimukseen osallistuneista 5-15-vuotiaista hieman yli 60 % katsoi televisiota yli 2 tuntia arkipäivisin. Lapset ja teini-ikäiset, jotka katsoivat televisiota tunnin tai vähemmän päivittäin, olivat terveimpiä. Tähän ryhmään kuului pojista noin 6 % ja tytöistä miltei 8 %. Tutkimuksen mukaan 26-vuotiailla, jotka olivat katsoneet televisiota enemmän kuin 2 tuntia päivittäin lapsena ja teini-iässä, 17 %:lla esiintyi ylipainoa, kolesteroli oli kohonnut 15 %:lla, heistä tupakoi 17 % ja heikko kunto oli 15%:lla.

Tutkija, LL Susanna Kautiainen Tampereen yliopiston terveystieteen laitokselta sanoo, että tutkimustulos on erittäin kiinnostava. Vastaavaa pitkittäistutkimusta ei ole aiemmin tehty. Kautiainen on tutkinut nuorten terveystapatutkimuksen aineiston pohjalta suomalaisten nuorten television katselua ja sen yhteyttä ylipainoisuuteen nuoruusiässä.

- Ei ole itsestäänselvää, miksi yhteys uusseelantilaisten ylipainon ja television katselun välillä ilmenee. Todennäköisesti siihen vaikuttavat lapsena opitut ravitsemukselliset tottumukset ja muut elämäntapatekijät.

Lue myös

Kautiainen kertoo, että suomalaisessa tutkimuksessa television katsominen oli jaettu 3 luokkaan: vähän oli alle tunti, keskiverto merkitsi 1-3 tuntia ja eniten katsovat tarkoitti television katselemista 4 tuntia tai enemmän.

- Havaitsimme, että television katselemisen ja ylipainoisuuden välillä oli yhteys, tosin vain tytöillä. Se ei ollut erityisen suuri, mutta väestötasolla sillä saattaa olla kuitenkin merkitystä.

- Haluaisin korostaa kohtuus kaikessa -ajattelua. Runsaan television katselun yhteyksiä ylipainoisuuteen ei pidä jättää huomiotta. Toisaalta televisiolla on merkitystä oppimisvälineenä, ja sen avulla voidaan myös välittää positiivisia arvoja terveydestä, summaa Susanna Kautiainen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030