Ajan­kohtai­sta

Turussa ehkäisyn voi aloittaa ilman lääkärissäkäyntiä

Ehkäisyä aloitteleva nuori nainen voi Turussa saada pillerinsä Turun ehkäisyneuvolan hoitajilta, ilman käyntiä lääkärissä. Ensimmäiseen gynekologiseen tutkimukseensa tyttö tulee noin puolen vuoden kuluttua ehkäisyn aloittamisen jälkeen.

Turun ehkäisyneuvolaan ehkäisyasioitaan selvittämään tullut nuori nainen pääsee ensimmäiseksi ehkäisyneuvolan kätilöiden tai terveydenhoitajien puheille. He tekevät nuorelle alkuhaastattelun ja ellei siinä ilmene vasta-aiheita, nuori voi saada ehkäisypillerit, -laastarit tai -renkaat heti mukaansa hoitajilta.

– Tämä on mahdollista, koska Turun terveystoimi antaa nuorille maksutta aloitusehkäisyn yhdeksäksi kuukaudeksi, kertoo ehkäisyneuvolan osastonhoitaja Katriina Bildjuschkin.

Hoitajat eivät kirjoita ehkäisyvalmisteiden reseptejä, vaan valmisteita on varastossa ehkäisyneuvolan lääkekaapissa. Myöhemmin, kun ensimmäinen gynekologikäyntikin on jo tehty, hoitajien vastuulla ovat sekä jatkokontrollit ja reseptien uusimiset, jotka lääkäri tekee puhelinreseptinä apteekkiin.

– Lääkärin tutkimuksessa meidän asiakkaamme käyvät noin joka kolmas vuosi, Bildjuschkin kertoo.

Turun ehkäisyneuvolan vastaavan lääkärin Annelin Kivijärven mukaan hoitajavetoisessa ehkäisyn aloittamisessa on kyse järkevästä työnjaosta.

– Gynekologien tutkimus ei ole pillereiden aloittamiselle mitenkään tärkeä, mutta huolellinen yleis- ja gynekologien anamneesi ovat. Hoitaja voi tehdä ne hyvin, samoin kuin ottaa asiakkaalta virtsanäytteen mahdollisen klamydiatulehduksen toteamiseksi, Kivijärvi toteaa. Hän huomauttaa, että ehkäisyä aloittavilla ei pahoja tulehduksia tarvitse epäillä niin herkästi kuin muuten, sillä nuoret naiset hoitavat nykyään usein ehkäisyn kuntoon jo ennen ensimmäistäkään yhdyntää.

Ehkäisyneuvolan viisi hoitajaa on koulutettu ehkäisyn aloittamiseen ja he konsultoivat lääkäreitä helposti, Kivijärvi korostaa. Hoitajat käyttävät Kivijärven mukaan paljon aikaa opettaessaan nuorelle pillereiden tai vaikka ehkäisyrenkaan käyttöä ja antavat siinä sivussa paljon muuta terveyskasvatusta. Ehkäisyneuvolan vakioneuvo nuorelle on käyttää uudessa suhteessa ainakin puoli vuotta kaksoisehkäisyä eli sekä hormonaalista ehkäisyä että kondomia.

– Lääkäreillämme riittää kyllä työtä toimenpiteissä kuten kierukoiden ja implanttien asentamisessa ja poistamisessa sekä kolposkopioissa, Kivijärvi vakuuttaa.

Liisa Koivula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030