• Tuomas Keränen

Tutkijat huolissaan Suomen lääketieteellisen tutkimuksen tulevaisuudesta

Vain vajaa viidennes lääkäreistä pitää tutkijan uraa houkutteleva, selviää Suomen Lääketieteen Säätiön kyselytutkimuksesta.

Tutkijat huolissaan Suomen lääketieteellisen tutkimuksen tulevaisuudesta Kuva 1 / 1

Vain 17 prosenttia lääkäreistä pitää tutkimusta tekevän lääkärin työtä houkuttelevana, selviää Suomen Lääketieteen Säätiön keväällä toteuttamasta kyselytutkimuksesta. Kiinnostusta laskee erityisesti se, että tutkimusrahoituksen saaminen on entistä hankalampaa. 83 prosenttia vastaajista kokee, että rahoituksen saaminen kliiniseen tutkimukseen on hankaloitunut viime vuosina merkittävästi.

– Kylmä tosiasia on, että tutkimusta ei ole ilman rahoitusta. Tutkimusta edistävät parhaiten kunnossa olevat rahoituskanavat, sanoo yksi tutkimukseen vastanneista lääkäreistä tiedotteessa.

Myös ajan löytäminen tutkimustyölle on haastavaa. Vastaajista 82 prosenttia kokee tämän hankalaksi.

– Kliinisen työn ja tutkimustyön yhdistäminen on todella haastavaa. Tutkimustyötä ja apurahahakemuksia tehdään vapaa-ajalla pitkien ja kuluttavien työpäivien jälkeen. Osa-aikaisen tutkimustyön tekoon pitäisi olla paremmat mahdollisuudet, eräs vastaajista kirjoittaa.

73 prosenttia vastaajista on samaa tai jokseenkin samaa mieltä, että vähenevä tutkimusrahoitus voi laskea lääketieteellisen tutkimuksen tasoa Suomessa.

– Terveydenhoito kehittyy ja potilaiden maailma muuttuu tutkimus kerrallaan. Tutkimuksen heikkenemisen myötä sairaaloistamme katoaa huippuosaaminen. Silloin terveydenhuollon kehitys pysähtyy ja taso laskee, sanoo Suomen Lääketieteen Säätiön puheenjohtaja ja Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Anne Remes.

Kyselyyn vastanneet kokevat, että Suomessa ei arvosteta tarpeeksi tutkimustyötä. 82 prosenttia heistä toivookin taloudellisen tuen lisäksi muuta tukea lääkärin työn ja tutkimustyön yhdistämiseen.

– Kliinistä työtä ja tutkimusta tekevä lääkäri tuo tutkimuksen tulokset parhaiten käytäntöön. Hänellä on tuorein tietotaito tutkimastaan aiheesta, joten tutkija on arvokas resurssi työnantajalleen, Remes muistuttaa.

99 prosenttia vastaajista näki tutkijan työn antoisana ja ammattitaitoa kehittävänä. Parhaimmillaan tutkijan työ nähdään innostavana mahdollisuutena muuttaa maailmaa.

Suomen Lääketieteen Säätiön kyselytutkimukseen vastasi 246 lääketieteellistä tutkimusta tekevää lääkäriä ja lääketieteen opiskelijaa. Säätiö rahoittaa vuosittain noin 150 tutkijaa kaikilta lääketieteen aloilta.

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta

Laadukas tutkimus on huomispäivän hyvää hoitoa
Kansainvälinen keliakiatutkimus käynnistyy Suomessa
Kansainvälinen keliakiatutkimus käynnistyy Suomessa

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Lisää aiheesta

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Tieteessä
Uutta tietoa WNT1-osteoporoosista

WNT1-geenivirhe johtaa merkittäviin, varhain alkaviin ja iän myötä eteneviin luuston poikkeavuuksiin.

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Ajassa
Kaikki Hilmot yhteisessä oppaassa

THL:n mukaan uudistuksessa on huomioitu sote-uudistuksen seurannan ja arvioinnin kannalta keskeiset tietotarpeet.

Blogi
Toisenlaiset maailmat

– Tärkein Etelä-Sudanista saamani oppi ei ole lääketieteellinen, vaan jotakin muuta, kirjoittaa Heidi Wikström.

Tieteessä
Metagenomisilla työkaluilla ja sovellutuksilla kohti tyypin 1 diabetesta

Ykköstyypin diabetesta sairastavien henkilöiden suolistossa todettiin olevan vahvempia bakteerien välisiä riippuvuuksia kuin terveellä henkilöllä.

Tieteessä
Varhaiset uloshengitysvaikeudet voivat ennustaa lasten astmariskiä

Lapsen atopia ja vanhempien tupakointi altistavat rinoviruksen aiheuttamille uloshengitysvaikeuksille.

Ajassa
Hallituksen sote-vastineessa voi olla kompastuskiviä

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen epäilee, että ongelmalliseksi saattaa osoittautua muun muassa maakuntien rahoitus.