Lehti 44: Ajan­kohtai­sta 44/2005 vsk 60 s. 4469

Työkyvyttömyyseläkeratkaisuihin kokeiltiin uutta menetelmää

Suvi Sariola

Suomessa on kokeiltu hyvällä menestyksellä uutta menetelmää työkyvyttömyyseläkkeiden ratkaisemisessa. Englantilaisen mallin mukaisella menetelmällä arvioitiin noin sata hankalaa tapausta, joissa eläkehakemus oli alustavasti hylätty. Vakuutuslääkärien mukaan menetelmä toi hakijan toimintakyvystä olennaista uutta tietoa lähes puolessa tapauksista, ja 40 alustavasti hylkäävää päätöstä muuttui päinvastaiseksi.

Kokeilun taustalla oli Kelan valtuutettujen toimeksianto selvittää työkyvyttömyyseläkeratkaisuihin liittyviä ongelmia.

Kokeilussa sovellettiin Isossa-Britanniassa käytössä olevaa PCA-menetelmää, jolla ei arvioida työkykyä, vaan henkilökohtaista toimintakykyä. Siinä eläkkeenhakija täyttää itse kotona toimintakykyään koskevan kyselylomakkeen, minkä jälkeen hänet ohjataan toimintakyvyn arviointiin kuntoutuslaitokseen, missä arvioiva lääkäri täyttää tutkimuksen yhteydessä lähes samansisältöisen lomakkeen.

- Kun lääkäri vastaa samoihin kysymyksiin, nähdään heti, missä hakija ja lääkäri ovat eri mieltä, sanoo Kelan ylilääkäri, professori Antti Huunan-Seppälä.

Arvioiva lääkäri antaa hakijalle suullisen palautteen tämän toimintakyvystä ja varsinkin niistä seikoista, joissa lääkärin ja hakijan arviot poikkeavat toisistaan. Menettelyn tavoitteena on lisätä järjestelmän läpinäkyvyyttä.

Ehdotuksen eläkepäätöksestä tekee vakuutuslääkäri vertailtuaan hakijan ja arvioivan lääkärin täyttämiä lomakkeita.

Lue myös

Käyttökelpoinen lisämenetelmä

Puolen vuoden mittaiseen kokeiluun osallistuivat Kelan lisäksi Ilmarinen, Kuntien eläkevakuutus ja Varma. Eläkelaitokset valitsivat kokeiluun eläkkeenhakijoita, joiden toimintakykyä on yleensä vaikea arvioida ja joiden lääkärinlausunnoissa on usein puutteita, kuten tule-sairaita, joilla on krooninen kipuongelma tai lisäksi mielenterveyden häiriö. Hakijoiden keski-ikä oli 50 vuotta.

Kelan mukaan menetelmästä voidaan kehittää Suomeen käyttökelpoinen lisämenetelmä työkyvyttömyyden arviointiin. Huunan-Seppälä esittää, että se otettaisiin käyttöön vaikeissa työkyvyttömyyseläkeratkaisuissa jo ensi vuonna.

Menetelmän käyttöönotto edellyttää lisäkoulutusta sekä arvioiville lääkäreille että vakuutuslääkäreille.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030