Ajan­kohtai­sta

Työntekijät mukaan terveydenhuollon uudistuksiin

24.11.2005 47 2

Terveydenhuollon kehittämishankkeiden rahoittajat ovat sopineet entistä tiiviimmästä yhteistyöstä. Ne ovat myös todenneet, että projekteissa pitäisi kiinnittää erityistä huomiota uudistuksia toteuttaviin ja uutta tekniikkaa käyttöön ottaviin työntekijöihin eikä edetä liian hanke- tai teknologiakeskeisesti.

Espoon Dipolissa pohdittiin keskiviikkona terveydenhuollon tuottavuutta, laatua ja työhyvinvointia. Seminaarin järjestivät yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriö, Sitra, Tekes, Työelämän kehittämisohjelma Tykes ja Työsuojelurahasto. Niistä jokainen myöntää rahoitusta projekteihin, joiden avulla pyritään uudistamaan terveydenhuoltoa. Teknologian kehittäminen ja hyödyntäminen ovat monissa hankkeissa keskeisellä sijalla. Useimmiten innovaatioihin tarvitaan yhtä aikaa sekä uusia teknologiaratkaisuja että uusia toimintatapoja.

- Teknologian rahoittaminen ei riitä, vaan meidän pitää oppia rahoittamaan myös työyhteisöjen sosiaalisen pääoman kehittämistä, sanoo toimialajohtaja Ilmo Parvinen Sitran Terveydenhuollon ohjelmasta. Hän on myös Tekesin FinnWell-ohjelman johtoryhmän jäsen.

- Teknologian ottavat käyttöön työntekijät ja he voivat uudistaa toimintaprosesseja sen avulla, jos heille annetaan siihen mahdollisuus ja heitä kannustetaan siihen. Jos toimintatavoissa mikään ei muutu, me vain kuormitamme työntekijöitä uusilla laitteilla ja ohjelmistoilla kaiken entisen työn lisäksi.

Professori Juha Kinnunen Kuopion yliopistosta sanoo, että terveydenhuollon muutosprosesseissa ei ole tähän asti osattu hyödyntää organisaation inhimillisiä voimavaroja vaan on edetty liian talous- ja hallintopainotteisesti. Hyvä esimerkki tästä on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin muodostaminen, josta Kuopion yliopiston terveystalouden ja -hallinnon laitos on tehnyt tutkimuksen.

- 70 prosenttia terveydenhuollon menoista on henkilöstömenoja. Se tarkoittaa, että henkilöstö on koko järjestelmän tärkein elementti. Organisaatiomuutokset kuitenkin tahtovat valua jotenkin kasvottomina päätöksinä poliittisesta päätöksenteosta ja hallinnon ylätasolta alaspäin. Se synnyttää pelkoja ja uhkakuvia, Kinnunen sanoo.

- Merkittävä osa niistä voitaisiin välttää, jos henkilöstö nähtäisiin resurssina, jonka avulla muutos voidaan toteuttaa.

HUS:n uudistuksen laajuus ja syvyys oli lopulta yllätys jopa sen arkkitehdeille. Nopeaksi projektiksi ajateltu hanke on käynnissä vieläkin. Vaikka kriittistä palautetta tuli runsaasti, Kinnunen pitää mahdollisena, että tulevissa muutosprosesseissa onnistutaan paremmin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030